Råd vid bankmöte
Sök:

Råd vid bankmöte

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Råd vid bankmöte

Hej Jan och övriga i forumet! :)
Det är dags för mig att boka möte med min bank (Swedbank) samt andra banker då det gått ett år sedan jag
köpte min bostadsrätt (central 1:a på 45kvadrat) i Östersund.
Lägenheten har hyrts ut under denna tid och inbringat ca 20000kr (sparade pengar) efter inbetald
(amortering+ränta). Lägenheten kommer även i fortsättningen hyras ut. Fått detta godkänt av hyresföreningen.
Funderingar som jag har är hur jag ska lägga upp mötet med Swedbank. Målet 1,35% ränta (nu 1,45%)

Har även bokat möte med Danske Bank (som har samarbete med mitt polisförbund).
En del banker ger avslag direkt när de får höra att det gäller en andrahandsuthyrning medan t.ex. Swedbank,
vid lånelöftetillfället, inte såg några problem då bankmannen verkade tro på mig och märkte att jag hade ”koll”.
Vid mötet med Swedbank presenterade jag min och min sambos budget samt våra intäkter/utgifter/buffert/sparande mm.
I övrigt så beskrev jag mitt stora ekonomiska intresse.

Några av de råd jag fått är att inte uppge till banken att jag ska hyra ut lägenheten i andra hand. Rätt eller fel?
Problem uppstår när jag skall beskriva mitt hushåll i lånelöfte ansökan inför mötet med Danske Bank. De kan se
var jag är skriven och att det inte är samma plats där min bostadsrätt ligger.

Om jag är 100% ärlig med t.ex. Danske Bank så är risken stor att de överhuvudtaget inte bryr sig att jag gjort 20000kr på ett år. De ger eventuellt bara en dålig motivering ”vad händer om du inte får lägenheten uthyrd?” Vilket ses som väldigt otroligt i en centralt belägen lägenhet i Östersund. Ifall t.ex. Danske Bank inte bryr sig om nettoresultatet från min uthyrning så kommer de istället göra sin kalkylering att jag står och betalar dubbla lägenheter. Detta resulterar såklart i en kalkyl som inte är till min fördel.. Vilket slutligen leder till att jag inte ens får lånelöfte av Danske Bank.

Hur skulle ni gå tillväga i min situation? Råd & tankar mottages varmt. Hur skulle ni lägga upp mötet med Swedbank?  Hur mycket skulle ni berätta för Danske Bank? Jag har svårt för att ljuga och säga att vi (2st vuxna +1st barn) ska flytta från lägenheten vi har idag på 85kvadrat till en lägenhet på 45kvadrat. Mina tanke är ju att först få lånelöfte och sedan ett bra erbjudande av Danske Bank och sedan ställa det mot Swedbank (nuvarande bank).

Lång utläggning. Tack för mig! :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att ljuga är långsiktigt ingen bra idé. Hur tror du förtroendet blir hos Danske Bank när de förr eller senare upptäcker detta?

Hur mycket kommer du att tjäna på ett sådant här upplägg?  Ett exempel: en tiondels procent på en miljon innebär 1000 kr, 700 kr efter skatteavdrag.

Är det värt att gå bakom ryggen på någon för småsummor?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är bäst att vara ärlig och det bör du alltid bära med dig, du får alltid de bästa långsiktiga lösningarna på det viset. Och det känns som om du är för sniken, så se till att få in pengarna på ett bättre sätt och låt bli att tänka på det här viset.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
 2. Vit pil

  Jag har varit ärlig hela vägen i detta köp av bostadsrätt. Från samtal med banken till kontakten med bostadsrättsförening. Men då flera beskrivit att jag inte behöver berätta att jag ska hyra ut så ville jag ta upp det till diskussion i ett bra forum. Hur skall jag lägga upp samtalet med Swedbank samt Danske Bank? Som jag skrev i inlägget är risken ganska stor att Danske Bank inte utfärda lånelöfte. Måste övertala dem på något sätt, eventuellt.
  Får jag inte lånelöfte och ett erbjudande av Danske Bank så har jag ingen bank spela mot. Svårt att motivera för Swedbank att få sänkt ränta t.ex.

  Tack.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
 3. Vit pil

  Fått svar nu via automatiskt mejl. Blev precis som jag trodde. –>

  ” Hej,Tack för din bolåneansökan. I vår kreditprövning har vi kommit till beslutet att vi inte kan bevilja din låneansökan. Detta beror på att du inte klarar de kalkylkrav vi ställer vid bostadslån för ansökt lånebelopp.”

  Har inte ens fått gå igenom min ekonomi med någon person på telefon. Inte fått berätta hur mycket vi sparar per månad att jag går 1700kr+ på min uthyrning varje månad etc. Väldigt säker att Danske Bank gjort sina kalkyler att jag har två boenden samt 1barn som jag själv betalar respektive försörjer. Har inte fått skrivit något om min sambo och hennes inkomster heller.
  Väldigt trist och knepiga system som bestämmer min ekonomiska situation utan att jag får förklara hur den egentligen ser ut. Förslag mottages..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
 4. Vit pil

  Om ingen bank förutom SWEDBANK är intresserad så kanske du inte skall ha en låg ränta?

  Att ha en bra bankförbindelse kan vara värt väldigt mycket i vissa situationer. Haka inte upp dig på en tiondels procent hit eller dit. Om SWEDBANK är den enda banken som ställer så var tacksam för detta i stället. Det kan ju inte röra sig om några gigantiska summor i ränteskillnad.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 5. Vit pil

  Tolkar jag dig rätt som att din sambo inte skall var delägare i den nya bostadsrätten? I så fall förstår jag att hon inte vill vara medlåntagare. Då har jag också en viss förståelse för att banken inte vill ta med hennes inkomster i kalkylen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-09 klockan 22:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.