Rädd för kronkollaps, hur säkra mina kontanta tillgångar?
Sök:

Rädd för kronkollaps, hur säkra mina kontanta tillgångar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Rädd för kronkollaps, hur säkra mina kontanta tillgångar?

Jag har ett sjusiffrigt belopp spritt på vanliga konton i svenska banker. Med tanke på att kronan befinner sig i mer eller mindre fritt fall har mina pengar blivit värda uppemot 30% mindre mot stabilare valutor de senaste åren.

Min farhåga med tanke på vårt politiska ledarskap är att detta kommer att fortsätta och tom accelerera. Tyvärr så borde jag tagit tag i det här för länge sedan men nu vill jag rädda vad som räddas kan. Hur kan man göra?

Går det att spara i tex dollar i en svensk bank?Guld/silver?Någon form av räntefonder i utländska valutor?

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja har du haft pengarna på sparkonto så har du gjort fel.

Har du haft pengarna i svenska fonder har det gått bättre. De svenska exportföretagen tjänar ju grova pengar på kronförsvagningen. Jag tittade för skojs skull på Spiltan Investmentbolagsfond. På 5 år har den fördubblats i värde. Det är alltså inte speciellt synd om dem som sparat i svenska fonder.

Visst kan du spara i en utländs räntefond Att ligga utanför aktiemarknaden och i stället spekulera i dollar eller euro innebär att du enligt min mening ökar din risk. Allt går i vågor, visst kan kronförsvagningen fortsätta ett tag till, men det kan också gå åt andra hållet.

Kanske skall du titta på Jans nybörjarportfölj, men ligga räntedelen i utländska räntefonder? Själv föredrar jag globala barnportföljen, men vi är alla olika. Läs vad Jan har skrivit om sparande så hamnar du förhoppningsvis bättre än idag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med  Nestor ovan. Den stora förlusten har du gjort genom att ha pengarna på ett bankkonto istället för investerade i aktiefonder. Men frågan är ju när du ska använda pengarna? Är det långsiktigt sparande typ till pension så skulle jag börja köpa aktiefonder. Spelar nog mindre roll vilka, men det finns ju bra vägledning på denna blogg.

Skulle vara lite försiktig att bara spekulera i valutor. Ingen kan förutspå framtiden så bättre att satsa på diversifiering.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

@Johan: Du är inte ensam men tänk inte på vad som har hänt nu utan diversifiera dig istället. Kolla på rikatillsammansportföljen. Där har du räntefonderna investerade i USD, EUR och SEK men lite övervikt på dom två förstnämnda. Hade jag fått spekulera fritt i kronans utveckling framöver tror jag att vi kommer tillbaka till samma nivå som vid finanskrisen eller värre. Kronan tenderar att stärkas vid tillväxtklimat och tvärtom vid recessioner och handelskrig.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-13 klockan 22:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.