Rådgivning om placering 10 år +
Sök:

Rådgivning om placering 10 år +

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

ställde för sedan frågan: Rådgivning om placering 10 år +

Hej,

Jag har ca 500 000 kr som ska placeras i fonder över en tidsperiod som sträcker sig åtminstonde 10 år i framtiden.

Idag har jag pengarna i två olika fonder, dels Avanza Zero och dels i SPP USA Aktiefond som jag tänker sälja av och omplacera.

Min tanke var från början att placera allt i Avanza Global, men har blivit lite tveksam efter att jag har läst olika inlägg om att 90/10 kunde vara bättre? T. ex. 90% i Avanza Global och resterande 10% i Spiltan Räntefond eller liknande?

Tar tacksamt emot tips!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Robin!

Du skulle även kunna tänka enligt tumregeln 10% i aktiefonder per år du kan avvara pengarna, isåfall så börjar du med 100/0 och justerar ned risken för varje år som går efter att du kommer ned under 10 års tidshorisont. Så när det är 9 år kvar så kör du 90/10, 8 år kvar 80/20 osv.

Vad tror du om detta?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det låter väldigt rimligt. Finns det någon anledning att välja flera globala aktiefonder jämfört med en, Avanza Global?

  Mvh Robin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Lexander
 2. Vit pil

  Om du väljer indexfonder så finns det inte så stora anledningar att välja flera Globala Indexfonder, skulle det däremot vara aktivt förvaltade så skulle det kunna vara bra att fördela det på flera för att sprida risken mellan olika förvaltare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Alla (index) globalfonder är dock inte lika. En del täcker även tillväxtmarknader så det är inte fel tycker jag att ha två eller tre globalfonder i portföljen.

Bra tänkt förresten att dumpa Avanza zero och USA-fonden!

Jag tycker att 90/10 upplägget låter bra.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-05 klockan 12:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.