Räkna på en fastighets värde
Sök:

Räkna på en fastighets värde

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Markus

ställde för sedan frågan: Räkna på en fastighets värde

Har letat efter fastigheter och hittar ett par frågor som jag undrar någon stött på.

När man räknar på driftkostnaden, vilka kvadratmeter räknar ni på? Tomt eller själva hyreslägenheternas kvadratmeter? Jag antar hyreslägenheterna då driftkostnad för tomten är relativt låg. Min följdfråga blir då, om man vill värdera hyresfastigheten (mellan tummen och pekfingret) så är kvadratmeter en parameter som de flesta använder. Rikatillsammans bloggen använder exempelvis (hyresintäkter – 450 x antal kvadratmeter)/avkastningskrav = fastighetens värde. Men fungerar denna kalkyl vid stora fastigheter? Och vilka kvadratmeter fyller man i kalkylen, tomtens eller boarea?

Tanken med ovanstående är att försöka värdera fastigheter med stora tomter så korrekt som möjligt. Vad är exempelvis schablondriftkostnaden för endast tomt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Driftskostnad räknas på lägenheterna. Man har ju ingen hyresintäkt på tomtmarken.

Schabloner är bra om man vill ha en ungefärlig uppskattning om ett fastighetsvärde. Skall du köpa en fastighet så bör du gå på  verkliga kostnader.

Driftskostnaderna brukar vara helt annorlunda om huset är exempelvis  fem år än tjugofem år. Eller om fasaden är av sten eller trä, om uppvärmningen är direktverkande el eller egen bergvärme, etc, etc.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-01 klockan 23:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.