Räkna ut kostnad för portfölj
Sök:

Räkna ut kostnad för portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eric

ställde för sedan frågan: Räkna ut kostnad för portfölj

Hej.

Jag har precis börjat spara och skaffade Lysa. Men jag tror att jag skulle kunna göra det billigare själv med indexfonder. Jag vet dock inte hur jag ska räkna på vad totalkostnaden skulle bli för en portfölj för tex 10 fonder jag väljer ut där avgifterna ligger mellan 0.00% och 0.5% mer eller mindre. Ska jag addera alla procentsatserna och dividera med antal fonder, eller blir det fel? Uppskattar verkligen om någon kan berätta för mig hur jag ska gå tillväga här. Tack :)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du viktar avgifterna baserat på hur stor andel varje fond har i portföljen. Jag svarade på samma fråga för ett par veckor sedan: https://rikatillsammans.se/fragor/behover-hjalp-med-utrakning-av-totala-procentuella-kostnadenfor-hela-portfoljen/

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Eric!

Jag har precis lämnat egenkomponerade ISK-konton till förmån för investering hos Lysa. Jag tycker du ska tänka igenom det innan du lämnar och bygger egen portfölj och känna trygg med det beslut du tar.

Om vi tittar på vilka fonder (både aktie- och räntefonder) som Lysa plockar in i sin portfölj så är det bland de bästa du kan hitta och noga utvalda. Till exempel så är det viktigt att räntefonderna inte har för stor följsamhet med aktier eftersom tanken är att de ska gå lite i motsatt riktning. Det är också viktigt att du får med räntefonder globalt, vilket Lysa har. Om en marknad sjunker en region så är det ju bra om man har lite ränteinnehav i den regionen också. Om USA sjunker så kanske du inte är hjälpt av att ha AMF Räntefond Lång, eller Spiltan Räntefind Sverige.

Jag hade en portfölj som bara innehöll aktiefonder och jag hade ett pris på 0,32% på den. När jag väl bestämde mig för att lägga in lite ränta så uppstod det genast lite problem. För att jag skulle kunna ha kvar den fördelning av fonder jag ville ha blev minsta innehavet 3% och eftersom en fond ofta köps i belopp om minst 100:- blev minsta månadsspar helt plötsligt ca 3500:-.

Dessutom uppstår andra problem i beräkningen när jag skulle skapa mina andra två portföljer med lägre risk. En 60/40 och en 30/70. Eftersom aktiedelen är så liten blir de ingående fondernas del väldigt liten. En fond som i en 100/0 har 5% av innehavet får i en 30/70 ca 1,5% och då har vi ett månadssparande i den portföljen på ca 7000:-.

Jag insåg att jag inte kunde bygga den portföljstrategi som jag ville med så bra aktie- och räntefonder som möjligt och då var saken rätt enkel; Lysa. Vad lysa gör är att ta ett belopp (minst 200:- vid månadssparande) och fördela enligt procent precis som du vill.

Jag har idag såhär:

 • Långsiktigt 90/10 (motsvarande Globala barnportföljen)
  Månadsspar 3000:-
 • Mellanrisk 60/40 (motsvarande Nybörjarportföljen)
  Månadsspar 500:-
 • Lågrisk 30/70 (egen idé)
  Månadsspar 500:-
 • Buffert 10/90 (ett litet experiment från min sida)
  Månadsspar 200:-

Dessa portföljer går inte att få ihop med den fördelning på ränta och aktier i ett vanligt ISK med månadssparbeloppen jag har. Jag kan också ändra månadsbelopp när jag vill utan att jag behöver sälja/köpa för att ändra fördelning utan det sker automatiskt vid nästa investeringstillfälle. Jag kan också sätta in ett par hundra när jag vill och då köper de fonder enligt min fördelning bankdagen efter.

Du skulle kunna få ihop ETT ISK med månadsspar på 2000:- och få en rätt bra spridning och det var precis vad jag hade och den kostade 0,32% (dock utan räntefonder). Dessutom slipper jag ombalanseringen då den sköts automatiskt NÄR DET BEHÖVS. Ombalanseringen mellan aktier och räntor sker om fördelningen avviker mer än 3% under minst fem arbetsdagar i följd. Ombalansering mellan de ingående innehaven i respektive fond sker automatiskt hela tiden.

För mig är det värt 0,08% att låta Lysa ta hand om allt. Jag kan inte se att jag kommer göra det bättre och effektivare själv. Du kommer sannolikt få en något högre avkastning om du enbart skulle välja en global indexfond (typ LFGI) då den har mer USA än vad Lysa har. Lysa har 20% Sverige och när jag har funderat igenom det så känns det bra eftersom den delen av innehavet inte påverkas direkt vid en valuta nergång.

Jag känner med väldigt nöjd med mitt beslut och jag lockas av tanken att inte behöva göra någonting annat än att bara månadsspara och logga in om jag skulle behöva pengar, inte för att hela tiden följa utvecklingen. Fram till dess vill jag verkligen försöka låta bli:-)

För övrigt så har Claes Hemberg (tidigare sparekonom på Avanza), Anders Borg (förre finansministern) och Christer Gardell (känd finansman) gått in som delägare i Lysa.

För att till sist svara på din fråga så tror jag också att du kan göra det liiiite billigare själv. Men vissa innehav måste du gå via ETF:er för att komma åt och det går inte att månadsspara i dem, utan då måste du köpa manuellt. Dessutom betalar du courtage när du köper (eller säljer) en ETF utöver förvaltningsavgiften. Det kan dessutom tillkomma valutaväxlingsavgift som du måste räkna med.

För att räkna fram förvaltningskostnaden för en ingående fond gör du såhär:

Fond 1 har 0,40% i förvaltningsavgift och du vill ha 70% av din portfölj i den fonden. Fond 2 har 0,20% i förvaltningsavgift och du vill ha 20% av innehavet i den. Fond 3 har 0,10% och du vill ha resterande 10% i den.

0,40*0,7=0,28
0,20*0,2=0,04
0,10*0,1=0,01

0,28+0,04+0,01=0,33%

Detsamma gäller när du ska räkna ut deras avkastning. Om vi tar exemplet ovan med fördelningen, men vi byter förvaltningsavgift mot deras avkastning de senaste tre åren (påhittade siffror) skulle det kunna se ut såhär:

Fond 1: 47*0,7=32,9
Fond 2: 18*0,2=3,6
Fond 3: 7*0,1=0,7

Din totala avkastning de senaste tre åren är 32,9+3,6+0,7=37,2

Dela med tre år så har du årssnittet, 37,2/3=12,4

Det var mina reflektioner på dina funderingar.

Jag har inget egenintresse i Lysa och hur du väljer att göra är helt upp till dig. Jag tycker bara att deras tjänst är väldigt tilltalande.

Så hur du än gör så önskar jag dig lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  @Fredrik

  Jo jag förstår ju absolut ditt resonemang och att det är enklare på flera olika sätt. Frågan är ju hur värt priset det blir om man väljer de riktigt billiga fonderna enskilt. Exempelvis Nordnets Superfonden Sverige (0.00%) tillsammans med Avanza Global (0.1%) Detta ger ju en total avgift om 0.1% och således 0.32% mindre än Lysa. Nu kan man ju hävda att diversifieringen där inte är optimal, men slänger man in tex Access Asien (0.22%?) samt en tillväxt som borde vara runt samma avgift, så landar man väl ändå ganska markant lägre? Jag tänker mig att det på detta viset borde gå att landa runt 0.2% kanske, så låt oss säga hälften. Kör man då 100/0 (som jag ändå gör på Lysa givet det är 30 års horisont ungefär) så blir ombalanseringen inte längre ett skäl och, då undrar jag om det egentligen finns argument som talar för Lysa kontra att göra det själv till halva avgiften. 0.2% (hypotetiskt) mindre avgift blir väl ändå inte helt oväsentligt över tid/med större kapital? Jag gillar Lysa av de skäl du nämner, och kommer behålla Nybörjarportföljen där, men med det jag skrivit ovan, tycker du att jag är fel på det? Jag är som sagt mycket ny i detta, en vecka ungefär, så jag är verkligen inte särskilt kunnig. Anledningen till min riskbenägenhet med 100/0 är att jag kan spara väldigt begränsat just nu i den mån att jag känner att jag inte riktigt får panik om det dippar 50% eller mer. Det kommer nog förändras när det har vuxit dock, men är student så det rör sig om max en tusenlapp i månaden. Jag har en buffert sparad också. Nu kom jag av mig rätt rejält men hoppas du förstår frågan i allt detta.

  TL;DR- 100/0 till halva avgift vs Lysa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eric
 2. Vit pil

  Tack förresten för beskrivningen av hur jag räknar ut totala avgiften på portföljen! Uppskattat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eric

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-09 klockan 17:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.