Räknefråga - Hur mycket av kapital ska man eventuellt reahandla med?
Sök:

Räknefråga – Hur mycket av kapital ska man eventuellt reahandla med?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olivia

ställde för sedan frågan: Räknefråga – Hur mycket av kapital ska man eventuellt reahandla med?

Investerar enligt devisen 10 % i aktier för varje år jag kan ha pengarna på börsen. Tror att jag kommer behöva mina pengar om minst 3 år och har således omkring 30 % investerade och resten i ränta/likvid.

Jag har 100 000. 30 000 i fonder. 70 ränta/likvid. Börsnedgången på 20 % har gjort att jag ”bara” förlorat 6 % av mitt kapital. Jag har inte sålt något och kommer inte sälja oavsett.

Dock skulle jag vilja reahandla om börsen går ner ännu mer (helst en nedgång på 40-50%). Frågan är då hur jag ska tänka kring risk? Jag vill investera vid en större nedgång men då håller inte längre devisen ovan. Vid en nedgång på 50 % har jag totalt 70 000 + 30 000/0.5 = 85000. Att då investera 20 000 till känns riskabelt samtidigt som det känns dumt att ha 70 000 liggandes när börsen är nere botten.

Hur hade ni gjort? Hur tänker ni?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag känner att jag kan avvara lite mer till aktier om jag kan handla billigt. Jag får då lite mer del aktier än vad som känns bekvämt, men tänker att jag ska omfördela tillbaka när den här dippen gått över och det gått upp åtminstone en del. Dröjer det får jag vänta lite mer. Hoppas på att det inte är en långvarig recession på gång där det både sjunker mycket mer och stannar där under lång tid. Men gör det det, så får jag helt enkelt vänta ut och ha is i magen. Blir något akut i livet, får jag ta av räntor/kontanter.

Köpte lite idag, trots att det gick upp lite från gårdagens ras. Hoppas det blir bra, då det ändå är billigt mot förut. Tänker troligtvis köpa lite mer om det rasar igen.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om du har bestämt dig för en fördelning på 30-70 så får du kanske ta och balansera om för att komma tillbaka till rätt fördelning, men det behöver inte ske vid någon särskild tidpunkt, utan gör som du hade tänkt från början. Om du vill kan du ju vänta tills det är dags på en 20-80-fördelning innan du gör något.

Att försöka pricka botten är svårt, det handlar bara om tur, så det är inget jag skulle rekommendera med pengar som du har tänkt att använda relativt snart. Istället kan du glädja dig över att bara ha haft 30 % på börsen nu när det gått ner så mycket och känna att du satt en bra risknivå.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-10 klockan 14:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂