Ranking morningstar
Sök:

Ranking morningstar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av J

ställde för sedan frågan: Ranking morningstar

Varför har SEB Sverige Indexfond endast 3/5 stjärnor enligt Morningstars ranking trots 28% avkastning (inkl. utdelning från underliggande värdepapper) jämfört med t.ex Didner och Gerge Aktiefond som gett 18% för samma tidsperiod men rankas med 5/5 stjärnor?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Först och främst ska man kolla att fonderna ligger i samma Morningstar-kategori eftersom deras betyg inte är jämförbara mellan olika kategorier. I det här fallet ligger båda i kategorin Sverige.

Betyget baseras på den riskjusterade avkastningen (Sharpe-kvoten) de senaste 3, 5 och 10 åren. Betyget kan alltså skilja sig på i huvudsak två sätt: annan avkastning eller annan risk under dessa tre tidsperioder. Hos dina fonder ser det ut som att SEB-fonden har högre riskjusterad avkastning de senaste tre åren.

Kvar att titta på är betyget längre bakåt i tiden. Det finns under fliken ”Risk och rating”. Där ser vi att båda fonderna har tre stjärnor de senaste 3 och 5 åren. Didner & Gerge har 5 stjärnor de senaste 10 åren, medan SEB inte har funnits så länge och därför saknar betyg. Det är alltså därför fonderna får olika slutbetyg.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-21 klockan 22:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.