Ranking morningstar
Sök:

Ranking morningstar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av J

ställde för sedan frågan: Ranking morningstar

Varför har SEB Sverige Indexfond endast 3/5 stjärnor enligt Morningstars ranking trots 28% avkastning (inkl. utdelning från underliggande värdepapper) jämfört med t.ex Didner och Gerge Aktiefond som gett 18% för samma tidsperiod men rankas med 5/5 stjärnor?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Först och främst ska man kolla att fonderna ligger i samma Morningstar-kategori eftersom deras betyg inte är jämförbara mellan olika kategorier. I det här fallet ligger båda i kategorin Sverige.

Betyget baseras på den riskjusterade avkastningen (Sharpe-kvoten) de senaste 3, 5 och 10 åren. Betyget kan alltså skilja sig på i huvudsak två sätt: annan avkastning eller annan risk under dessa tre tidsperioder. Hos dina fonder ser det ut som att SEB-fonden har högre riskjusterad avkastning de senaste tre åren.

Kvar att titta på är betyget längre bakåt i tiden. Det finns under fliken ”Risk och rating”. Där ser vi att båda fonderna har tre stjärnor de senaste 3 och 5 åren. Didner & Gerge har 5 stjärnor de senaste 10 åren, medan SEB inte har funnits så länge och därför saknar betyg. Det är alltså därför fonderna får olika slutbetyg.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.