Ränta på ränta
Sök:

Ränta på ränta

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Arvid

Den här artikeln publicerades 2017-10-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ränta på ränta

Tjena

Jag tycker det är lite oklart med ränta på ränta. Vi tar ett exempel för att visa. Säg att vi har två separata konton med fonder, konto 1 med ett startkapital på 100 000kr och ett månadsspar på 4000kr i fonderna. Det är också en genomsnittlig avkastning på 8% varje år på kontot.

Konto 2 har exakt dubbelt på allt, d.v.s. 200 000kr som startkapital och 8000kr i månadsspar i fonderna, samma avkastning varje år på 8%. Om vi sedan sparar det första och andra kontots fonder i 20 år är avkastningen enligt rika tillsammans ränta på ränta kalkylatorn för konto 1, ca 2 725 000kr. För konto 2 ca 5 450 000kr. Konto 2 blev en exakt dubblering av konto 1!

Med ränta på ränta borde konto 2 ha mer pengar än ovanstående efter 20 år eftersom det ökar exponentiellt? Och inte en konstant ökning på det exakt dubbla värdet av konto 1? Vad är det jag inte fattar?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Uttrycket för ränta-på-ränta ser ut så här:

C = P * (1 + r)^t + p * ((1 + r)^t – 1) / r

Där C är slutsumma, P är startvärde, p är ett regelbundet sparande (t.ex. månadssparande), r är ränta, och t är antalet ränteperioder. Som du ser är slutsumman C proportionell mot både startvärdet P och månadssparandet p, inte exponentiell. Proportionalitetsfaktorerna är i båda fallen beroende av räntan, som däremot är exponentiell med avseende på tiden.

Detta betyder att ett dubbelt så stort sparande ger ett dubbelt så stort slutvärde, jämfört med ett referenssparande över samma tid. Om referenssparandet har slutvärdet Cr:

2*P * (1 + r)^t + 2*p * ((1 + r)^t – 1) / r =  C = 2 * Cr

Om man istället dubblar tiden blir slutsumman betydligt större än dubbelt så stor.

P * (1 + r)^(2*t) + p * ((1 + r)^(2*t) – 1) / r = C >> 2 * Cr

Detta kan du testa själv i Jans kalkylator.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för svaret, då förstår jag hur det fungerar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Arvid

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-17 klockan 09:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.