Ränta på ränta
Sök:

Ränta på ränta

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ivan

ställde för sedan frågan: Ränta på ränta

Hej.

Har en fråga om ränta på ränta, men först vill jag ge dig en eloge för väldigt bra artiklar och ämnen.

När jag själv försöker räkna på ränta på ränta metoden ”i praktiken” dvs i billiga och breda fonder. Som ex tar jag SPP USA, eftersom många globala fonder har så stor USA-del.
Har då maximerat antal år på Avanza (4 okt 1999) för att få ”rätt” statistik och vi kan väl för detta ex säga att det är 20år, även om det är några månader kort.
Enligt ränta på ränta, med visserligen 8%, skall det ge ca 4,7 ggr insatt kapital. Men SPP USA ger 2,17 ggr insatt kapital på 20 år. Innebär det att indexet för fonden gått mindre än hälften av resultatet du räknar med?
Om inte ”USA index” presterar mot jämförelsen, är det rimligt att då räkna med 8%? Eller räknar/tänker jag tokigt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Från oktober 1999 bör väl utvecklingen vara lite sämre än ”förväntat” då det var en stor börskrasch under år 2000. Testa att räkna från 2002 och framåt och se vad det ger.

Eftersom börsen svänger så mycket är dessa 8% i snitt rätt så teoretiskt. Visst, på jättelång sikt kan det gälla, men enskilda år kan det gå nästan hur som helst.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-01 klockan 18:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.