Ränta på ränta. Collector vs. Avanza sparkonto+
Sök:

Ränta på ränta. Collector vs. Avanza sparkonto+

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christopher

ställde för sedan frågan: Ränta på ränta. Collector vs. Avanza sparkonto+

Hej, behöver hjälp att tänka rätt om detta.

Jag har ett sparkonto direkt hos Collector med rörlig ränta (0,75) samt ett Avanza Sparkonto+ (är collector med 0,75 i ränta)

På Avanza står det klart och tydligt:

”När betalas ränta ut på Sparkonton+?

Ränta betalas ut vid varje månadsskifte och ökar då saldot på sparkontot. Du kan själv se alla tidigare ränteutbetalningar i din kontohistorik som du finner under transaktioner på din kontoöversikt.”

(https://www.avanza.se/kundservice.html/364/nar-betalas-ranta-ut-pa-sparkonton/?phrase=r%C3%A4nta%20sparkonto)

Men direkt på Collectors sparkonto kan man se att räntan ackumulerar men den betalas inte ut som hos Avanza. Jag mailde då Collector och fick följande svar: ”Inlåningsräntan utbetalas årligen i efterskott per den sista december eller i samband med att kontot avslutas. ”

Borde inte detta minska ränta på ränta effekten?

MVH

Christopher

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Christopher!

Vad konstigt!

Ja, det borde de göra. Som jag har förstått Avanzas sparkonton med ränta så ska man få ränta på räntan.

Då är det absolut värt att köra det direkt vis Avanza och inte via Collector!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja det minskar ränta på ränta-effekten. Men på 1 miljon sparade kronor så ger det endast 25 kr extra per år. Jag personligen hade valt det alternativet som är mest praktiskt för dig. Själv föredrar jag att ha det via Avanza pga. smidigheten att flytta in/ut pengar på sparkontot.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Är det inte bara så att ni i båda fallen har en ”effektiv” ränta på 0.75 per år, men att det i avanza-sparkonto-plus-fallet är så att den är omräknad till månadstakt och betalas ut månatligen (då alltså något LÄGRE än (belopp på konto) x (1.0075) / 12) ?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-08 klockan 19:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.