Ränta på ränta effekt
Sök:

Ränta på ränta effekt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Funderare

ställde för sedan frågan: Ränta på ränta effekt

Hejsan, när jag läser och ser på nätet på amerikanska aktie- respektive fond investerare så hör jag dem ofta prata om ränta på ränta. Därför sökte jag upp fenoment och har förstått principen och hur den appliceras i ens sparande. Dock finns det något jag inte förstår, när jag kollar upp fonder i Sverige så ser jag inte någon fond som ger avkastning/utdelning/ränta som skapar denna ränta på ränta effekten. Hur kan man uppnå detta i sitt sparande i Sverige? jag har läst på svenska forum och inlägg där även svenska investerare pratar om de, men hur kan man uppnå detta i svenska börsen?

Tack på förhand,

Med vänlig hälsning,

Funderare

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du köper andelar i en fond för 100 kr och den fonden går upp 10% ditt första år, då är dina 100 kr värda 110 kr år nummer 2.

År nummer 2 går din fond upp igen 10 %. Då får du ju 10% uppgång på dina 110kr och inte på dina 100kr som du satte in från början. Dem 10 kr du tjänade första året får du ränta på ”igen”, alltså ränta-på-ränta.

De flesta fonder betalar ej ut utdelningarna dem får, utan dem placerar om dem direkt istället och köper mer för dina pengar. Aktier som har utdelning delar ut dem till sina ägare.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-03 klockan 11:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.