Ränta på ränta effekten, barn och barnbarn
Sök:

Ränta på ränta effekten, barn och barnbarn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Ränta på ränta effekten, barn och barnbarn

Jag har halvt läst denna blogg sen nåt år tillbaka men inte följt den fullt ut utan läser artiklar om de ämnen som jag är intresserad av för tillfället, där ränta på ränta effekten, fondrobot och sparande till barnen är ämnen jag lagt en allt större tid att läsa in mig på.

Frågan jag har att ställa går kopplat både till sparande till barnen men kanske framförallt troligtvis kommande barnbarnen.

 

Ni skriver ofta om att ni inte rekommenderar 100% aktier utan högsta risken bör vara 90/10. Samtidigt läste jag i nåt av inläggen att ränta på ränta är det som får pengarna att snabbast växa och att det är så rika familjer har byggt upp sin förmögenhet så som till exempel Wallenberg.

Låt oss leka med tanken att jag sparar till kommande barnbarn och för att ge dom extrema fördelar i livet så vill jag börja spara åt dom innan jag ens har egna barn. Är det orimligt att då spara hos en fondrobot med 100% aktier i syfte att förhoppningsvis kunna erbjuda 2 generationer bort någon form av ekonomisk säkerhet? Högst risk ger förhoppningsvis också högst avkastning på lång sikt.

 

Finns det inget scenario där 100% aktier kan anses vara godtagbar risk? Man kan se det som en del av din lekhink

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det finns inget som är rätt eller fel när det gäller risknivå. Jag tycker att hinktänkandet är bra; man ska ha en buffert innan man börjar investera i aktier, osv. Men när det gäller långsiktiga investeringar med pengar som man har råd att förlora ser jag inget konstigt med att ha 100 % aktier.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag sparar min pension och till minne egna barn i 100% aktiefonder.
  Barnen är 2 och 1 år.
  Själv är jag 30år.
  Kommer minska aktieandelen när det är mindre än 10 år kvar tills pengarna ska användas.
  Exempel:
  10år+ – 100/0
  9år – 90/10
  8år – 80/20
  Osv

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
 2. Vit pil

  Hur vet du när pengarna skall användas?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

https://rikatillsammans.se/eric-strand-100-ar-portfolj/

”Generationshinken” = 100% indexfonder eller enligt ovan länkade artikel?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Eric Strand är hedgefondförvaltare som tjänar sitt levebröd på att minska drawdown. I valet mellan låg risk och hög avkastning så ligger hedgefonderna närmre ”låg risk”. Kan vara bra att tänka på. Det är inget fel i sig, bara radikalt olika sätt att investera på. Eric Strand är också säljare och vill såklart sälja in just sin variant som ”den bästa”.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-20 klockan 21:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.