Ränta på ränta gällande aktier och fonder? • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Ränta på ränta gällande aktier och fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sofia

Sofia ställde följande fråga för 1 år sedan:

En fråga som kanske är jättedum men som jag ställer ändå – jag fattar ju hur ränta på ränta funkar när det gäller rena sparkonton, där betalas ju räntan ut årligen och kapitalet växer. Men på fonder/aktier är det väl bara att ens köpa andelar ökar i värde – ingen ränta betalas ju ut så hur kan ränta på ränta träda i kraft här? Toppen om någon kan förklara!

Det finns 1 svar till denna fråga

John svarade på frågan för 1 år sedan

Du får ingen ränta utbetald i handen, korrekt, men avkastningen är ju själva ”räntan” som återinvesteras i din portfölj så länge du inte säljer ditt innehav och som ökar exponentiellt i slutet av din långa sparhorisont. Så själva benämningen ränta-på-ränta är kanske inte helt rättvis när det kommer till fonder. Avkastning-på-avkastning kanske passar bättre. :)

Själva pay day får du endast om du säljer dina fonder.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Likt Sofia så greppar jag inte ränta-på-ränta effekten när det kommer till värdepapper bortsett från utdelningar. Förstår jag avkastningsbegreppet rätt med att det är ett relativt mått och realiseras i praktiken i faktiska pengar som kan återinvesteras först när jag säljer? Jag ser inte värdet i att köpa samma fond direkt efter sälj som t.ex att återinvesteras utdelningar från aktier.

  Enda fallet jag ser ränta på ränta effekt är vid ombalansering av portföljen. Har jag rätt? John, med vilka pengar återinvesterar du, avkastningen är ju ett mått för värdeutvecklingen? Har du t.ex. investerar du 100kr i en fond som efter år 1 är värderas till 110, år 2 120kr, var finns ränta på ränta effekten, avkastningen är 20% på insatt kapital?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Hugo
 2. Vit pil

  Med ränta-på-ränta effekten avses att man ett år har t.ex. 100 kr som man får 10 procent ränta på. Då har man 110 kr nästa år som man får nya 10 procent på, vilket ger 121 kr som man nästa år får 10 procent på och så vidare.

  När det gäller översatt till aktier och fonder så innebär det att om en aktie stiger i värde ena dagen (en ökning i procent) så kommer du nästa dag få en ökning (eller minskning) på slutsumman från den föregående dagen. På fonder fungerar det på samma sätt. Det som strular till det är aktier som ger en utdelning, där man behöver återinvestera utdelningen manuellt för att de nya pengarna ska ”utsättas” för räntan. Så utdelning är egentligen inget bra utifrån ett ränta-på-ränta perspektiv då det introducerar ett manuellt moment av behovet av återinvestering.

  Blev det tydligare?

  4+

  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]