Ränta-på-ränta indexfonder
Sök:

Ränta-på-ränta indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jennie

ställde för sedan frågan: Ränta-på-ränta indexfonder

Hej!

Jag har ett ISK hos Nordnet där jag har investerat i lite olika indexfonder. Jag har skapat en automatisk överföring på samma summa varje månad, som automatiskt distribuerar ytterligare investeringar i de tidigare indexfonder jag köpt, enligt en viss procentuppdelning. Om jag vill uppnå ”ränta-på-ränta”-effekten, behöver jag då göra något mer? Är det så att avkastningen automatiskt återinvesteras i fonderna? Eller kommer jag att få en utdelning som jag behöver återinvestera? Eller behöver jag sälja av en del, som motsvarar avkastningen, och återinvestera? Helt enkelt, uppnår jag ränta-på-ränta genom att bara låta det vara eller behöver jag göra något mer?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jennie!

Om du inte har investerat i en av de sällsynta indexfonder som utdelar (som t.ex.ETF XACT Högutdelande.) så kommer det sköter sig alldeles bra av sig själv och tar fondförvaltaren hand om återinvesteringar.

Du behöver alltså inte göra något mera än du redan har gjort för att uppnå ränta-på-ränta effekten. Den får du på köpet när du bara låter pengarna ligga kvar som investering.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Låter som att du har läst nånstans att ”Ränta-på-ränta effekten bygger på tanken att när avkastningen återinvesteras så ger det avkastning även på den tidigare avkastningen.”

På svenska betyder det att när dina fonder ger avkastning med en viss procent på en dag, läggs avkastningen till på den summan som du hade på kontot igår.

Du får alltså ränta på ränta-effekten dag efter dag (även om det är vanligare att räkna på årlig basis och under flera års tid) – oavsett vad du gör.

Det har ingenting med utdelningar och återinvesteringar att göra, men klart att effekten blir större ju mer pengar det finns på kontot. Så i fall du får aktieutdelningar kan det vara klokt att återinvestera dem. Annars finns det ingenting som du behöver göra. Det fina med ränta på ränta-effekten är att den sköter sig själv.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-06 klockan 16:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.