Ränta på ränta och fonder
Sök:

Ränta på ränta och fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn Nygren

ställde för sedan frågan: Ränta på ränta och fonder

Hej Jan och tack för en bra blogg och hemsida.

Jag har nyligen börjat spara i fonder till dels barnen och dels mig själv och jag (tror) jag förstår ränta på ränta effekten; att den avkastning man har tjänat ihop t.ex. första året, återinvesteras tillsammans med det man hade från början för att år två ge avkastning på startkapital + avkastningen år ett, och så vidare.

Det jag inte riktigt förstår är exakt hur detta rimmar med fonder. I en fond köper jag en andel för en viss summa, säg att jag köper 10 andelar för 1000kr. Låt oss säga att detta är en aktiefond. Den går första året upp 8%. Då är värdet 1080kr. Men jag har ju egentligen inte fått någon avkastning att återinvestera, det som har hänt är väl att mina 10 andelar är värda 1080 totalt. Det är ju inte så att jag fått en aktieutdelning på 80kr som jag kan köpa ytterligare 0,8 andelar för så jag har 10,8 andelar år 2.

För om värdet går ner år två tillbaka till 1000kr har jag fortfarande bara 10 andelar.

Om jag istället hade köpt en 10 aktier för 1000kr, fått en utdelning på 80kr, och kunnat köpa 0,8 (teoretiskt) aktier till hade jag haft 10,8 aktier år två. Då förstår jag att år två kan dessa 10,8 aktier ge 8% utdelning osv osv.

Vissa fonder står det att eventuell avkastning fonden får under året återinvesteras i fonden och då förstår jag det lite bättre, men vissa skriver inget sådant.

Det vore bra om du kan förtydliga lite.

MVH Björn

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Björn!

Standard är att utdelningen återinvesteras i fonden och att man därmed får ränta på ränta, det finns ett fåtal fonder som ger utdelning in på depån som t.ex. Carnegie Afrikafond. Värdet på fonden ökar istället för att du får en utdelning du ser. Återinvesteringen som ger ränta på ränta sker utan att du behöver aktivt återinvestera då.

Jan har skrivit ett inlägg som går in på det här tidigare du kan kika på för mer ingående förklaring!

Utdelning i fonder i förhållande till utdelning i aktier

 

Vänligen

Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej och tack för svaret.

  Jag vill dock fortsätta lite på detta spår och några av fonderna som Jan rekommenderar till t.ex. globala barnportföljen. Om man kollar på SEB Sverige indexs fonddatablad står det inget om att de återinvesterar i fonden. Gör de det? Finns det mer information att hitta någon annanstans? Jag ser inte det heller i text på Spiltan aktiefond investmentbolag till exempel.

  Det är framförallt barnportföljen jag använder så det vore intressant att få detta förklarat eller hänvisning vart jag kan söka ytterligare information,

  MVH BJörn Nygren

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn Nygren
 2. Vit pil

  Pengarna återinvesteras om fonden inte ger utdelning. Vart skulle de annars ta vägen? Skulle förvaltaren lägga beslag på fondinnehavens utdelningar skulle det bli monstruösa förvaltningsavgifter.

  Du kan lugnt spara vidare!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ingvar

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har också ställt mig exakt samma fråga och får inte heller ihop det här med ränta-på-ränta på fonder. Kan vi bena ut det här en gång för alla?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, Mattias – en annan Mattias här :)

  När aktierna som ingår i en fond ger utdelning kan de antingen återinvesteras direkt av fondbolaget eller delas ut till dig som andelsägare. Som Elin skriver i ett tidigare svar är automatisk återinvestering det vanligaste. Även om du inte får pengarna i handen så ger det samma ränta-på-ränta-effekt, även om det kanske inte känns så.

  Vi tänker oss en väldigt smal fond med bara ett innehav. Du köper in dig i fonden för 20000 kr. Aktien som fonden äger har en kurs på 20 kr, vilket innebär att din andel motsvarar 1000 aktier. Under året rör sig aktien upp och ner i värde men när det är dags för utdelning är den tillbaka på 20 kr. Bolaget delar då ut 1 kr/aktie. Din andel av utdelningen är 1000 aktier x 1 kr, alltså 1000 kr. Fonden återinvesterar detta belopp och kan köpa ytterligare 50 aktier ”till dig”. Din andel av fonden äger nu 1050 aktier. Efter ett år är det utdelning igen och (antaget samma belopp och fortsatt tråkig/utebliven kursutveckling) din andel ger nu 1050 kr x 1 kr, alltså 1050 kr. Fonden återinvesterar även detta belopp och köper ytterligare 52 aktier (and some change). Och så fortsätter det. För varje år motsvarar din andel av fonden fler och fler akter vilket ger mer och mer i utdelning. Ränta på ränta.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias P

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-10 klockan 11:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.