Ränta på ränta och fonder
Sök:

Ränta på ränta och fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn Nygren

ställde för sedan frågan: Ränta på ränta och fonder

Hej Jan och tack för en bra blogg och hemsida.

Jag har nyligen börjat spara i fonder till dels barnen och dels mig själv och jag (tror) jag förstår ränta på ränta effekten; att den avkastning man har tjänat ihop t.ex. första året, återinvesteras tillsammans med det man hade från början för att år två ge avkastning på startkapital + avkastningen år ett, och så vidare.

Det jag inte riktigt förstår är exakt hur detta rimmar med fonder. I en fond köper jag en andel för en viss summa, säg att jag köper 10 andelar för 1000kr. Låt oss säga att detta är en aktiefond. Den går första året upp 8%. Då är värdet 1080kr. Men jag har ju egentligen inte fått någon avkastning att återinvestera, det som har hänt är väl att mina 10 andelar är värda 1080 totalt. Det är ju inte så att jag fått en aktieutdelning på 80kr som jag kan köpa ytterligare 0,8 andelar för så jag har 10,8 andelar år 2.

För om värdet går ner år två tillbaka till 1000kr har jag fortfarande bara 10 andelar.

Om jag istället hade köpt en 10 aktier för 1000kr, fått en utdelning på 80kr, och kunnat köpa 0,8 (teoretiskt) aktier till hade jag haft 10,8 aktier år två. Då förstår jag att år två kan dessa 10,8 aktier ge 8% utdelning osv osv.

Vissa fonder står det att eventuell avkastning fonden får under året återinvesteras i fonden och då förstår jag det lite bättre, men vissa skriver inget sådant.

Det vore bra om du kan förtydliga lite.

MVH Björn

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Björn!

Standard är att utdelningen återinvesteras i fonden och att man därmed får ränta på ränta, det finns ett fåtal fonder som ger utdelning in på depån som t.ex. Carnegie Afrikafond. Värdet på fonden ökar istället för att du får en utdelning du ser. Återinvesteringen som ger ränta på ränta sker utan att du behöver aktivt återinvestera då.

Jan har skrivit ett inlägg som går in på det här tidigare du kan kika på för mer ingående förklaring!

Utdelning i fonder i förhållande till utdelning i aktier

 

Vänligen

Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej och tack för svaret.

  Jag vill dock fortsätta lite på detta spår och några av fonderna som Jan rekommenderar till t.ex. globala barnportföljen. Om man kollar på SEB Sverige indexs fonddatablad står det inget om att de återinvesterar i fonden. Gör de det? Finns det mer information att hitta någon annanstans? Jag ser inte det heller i text på Spiltan aktiefond investmentbolag till exempel.

  Det är framförallt barnportföljen jag använder så det vore intressant att få detta förklarat eller hänvisning vart jag kan söka ytterligare information,

  MVH BJörn Nygren

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn Nygren

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.