Ränta på ränta?
Sök:

Ränta på ränta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

Den här artikeln publicerades 2017-08-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ränta på ränta?

Hej

Jag får inte riktigt kläm på ränta på ränta när det gäller aktier utan utdelning. Man säger att om en aktie med inköpskurs 100 kr går upp 10% under ett år så är den värd 110 kr, nästa år stiger börsen ytterligare 10% och då får vi en värdeökning utifrån 110 kr dvs aktien är värd 121 kr efter 2 år.

Men vad är det som säger att börsen ”startar om” varje år? Om vi istället säger att aktien gått upp 20% på 2 år så blir värdet 120 kr istället för 121. Vad är det jag inte förstår?

Mvh

Magnus

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

”Ränta-på-ränta”-effekten innebär att om man har en viss procentuell avkastning per år så kommer kapitalet att växa exponentiellt. Som du skriver ökar kapitalet med tio kronor första året och med elva kronor det andra (och med 12,1 kronor det tredje).

På kortare tidsperioder är effekten svår att se; börsen går upp vissa år och ner andra. På längre sikt är det dock tydligt att utvecklingen är logaritmatisk:

1 dollar på New Yorkbörsen år 1950 hade växt till 500 dollar år 2010. Med en linjär utveckling skulle man då ha runt 250 dollar år 1980. Men det hade man inte, man hade 20.

Alltså har ränta-på-räntaeffekten varit framme. På de första 30 åren tjugofaldigades kapitalet, på de 30 nästkommande tjugofemfaldigades det; alltså ungefär samma utveckling relativt sett.

Hoppas du blev lite klokare i alla fall.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ett tillägg – om man säger att en aktie har gått upp 20% på två år har man naturligtvis redan räknat med ränta-på-ränta i den siffran. Det innebär att aktien inte har gått up 10% två år, utan att det ”räckte” med exempelvis 10% och 9.1 %, eller 14% och 5.3%. På samma sätt så innebär en ökning på 10% på ett år inte 5% per halvår eftersom ränta-på-ränta (exponentiell tillväxt) gäller även där. 4.88% var 6e månad innebär 10% per år (dvs 21% på två år, 33% på tre osv.).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 2. Vit pil

  Hej igen
  Okej, det senare tillägget klargjorde en hel del. Tack.
  Magnus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-29 klockan 16:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.