Ränta på ränta? • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Ränta på ränta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

Magnus ställde följande fråga för 10 månader sedan:

Hej

Jag får inte riktigt kläm på ränta på ränta när det gäller aktier utan utdelning. Man säger att om en aktie med inköpskurs 100 kr går upp 10% under ett år så är den värd 110 kr, nästa år stiger börsen ytterligare 10% och då får vi en värdeökning utifrån 110 kr dvs aktien är värd 121 kr efter 2 år.

Men vad är det som säger att börsen ”startar om” varje år? Om vi istället säger att aktien gått upp 20% på 2 år så blir värdet 120 kr istället för 121. Vad är det jag inte förstår?

Mvh

Magnus

Det finns 1 svar till denna fråga

Lukas svarade på frågan för 10 månader sedan

Hej!

”Ränta-på-ränta”-effekten innebär att om man har en viss procentuell avkastning per år så kommer kapitalet att växa exponentiellt. Som du skriver ökar kapitalet med tio kronor första året och med elva kronor det andra (och med 12,1 kronor det tredje).

På kortare tidsperioder är effekten svår att se; börsen går upp vissa år och ner andra. På längre sikt är det dock tydligt att utvecklingen är logaritmatisk:

1 dollar på New Yorkbörsen år 1950 hade växt till 500 dollar år 2010. Med en linjär utveckling skulle man då ha runt 250 dollar år 1980. Men det hade man inte, man hade 20.

Alltså har ränta-på-räntaeffekten varit framme. På de första 30 åren tjugofaldigades kapitalet, på de 30 nästkommande tjugofemfaldigades det; alltså ungefär samma utveckling relativt sett.

Hoppas du blev lite klokare i alla fall.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ett tillägg – om man säger att en aktie har gått upp 20% på två år har man naturligtvis redan räknat med ränta-på-ränta i den siffran. Det innebär att aktien inte har gått up 10% två år, utan att det ”räckte” med exempelvis 10% och 9.1 %, eller 14% och 5.3%. På samma sätt så innebär en ökning på 10% på ett år inte 5% per halvår eftersom ränta-på-ränta (exponentiell tillväxt) gäller även där. 4.88% var 6e månad innebär 10% per år (dvs 21% på två år, 33% på tre osv.).

    0

    Gravatar ikon för användaren
    Martin

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]