Ränta/skatt på sparkonton med lång bindningstid
Sök:

Ränta/skatt på sparkonton med lång bindningstid

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joakim Rosqvist

ställde för sedan frågan: Ränta/skatt på sparkonton med lång bindningstid

Om jag har ett vanligt sparkonto där man kan sätta in eller ta ut pengar när som helst så förstår jag att ränta sätts in vid årsskiftet varav 30% går i skatt och 70% läggs till på kontot.Men hur fungerar det om jag satt in summan på ett konto där pengar och ränta är låsta i tex 5 år.  Dras det då skatt på räntan varje år eller görs det en gång på den totala 5-årsräntan ?  (tänkte att det kan påverka hur mycket ränta-på-ränta det blir)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har för mig att räntan betalas på ett separat räntekonto när man har ett bundet sparkonto på x-antal år. Skatt på räntan dras en gång per år. Räntan är låst för dig, men inte för skattemyndigheten.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tror att skatten dras inte direkt från räntekontot, men du måste betala skatten en gång per år ändå (av räntan som du har tjänat under det året).

  Så själva räntan är nog låst för skattemyndigheten också, men eftersom ditt vanliga konto är inte låst kommer skattemyndigheten runt det och kan dra in skatten varje år ändå. Listigt va? (Och den dagen du tar ut räntan kan du se full ränta på ränta-effekt, till synes utan skatt.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Är det inte så att skatten kommer på deklarationen under ”Inkomst av Kapital”?
  Lite osäker men känns rimligt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Tycker att jag precis läste nånstans att så är fallet. Hur som helst borde det inte innebära något extra pappersarbete vid deklarationen när uppgifterna fylls på automatiskt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-06 klockan 20:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.