Räntan
Sök:

Räntan

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Caesar Marealle

ställde för sedan frågan: Räntan

Hej , är 22 år och lärt mig precis hur mycket som helst här på bloggen efter att jag fattade ett intresse för privatekonomi och världsekonomi för den delen. Men en sak jag inte helt hänger med på är ”räntan”. Då menar jag inte begreppet i säg, utan att ”räntan är så låg just nu”. Vad exakt är den räntan, vart kommer den ifrån, vad spelar roll i dess ned eller uppgång och hur exakt påverkar det börsen. Om räntan går upp, går börsen upp eller ner och varför?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Styrräntan sätts ju av riksbanken och påverkar hur mycket det kostar för bankerna att låna pengar. Om styrräntan går upp kommer ju även bolån och räntan på sparkonton gå upp och vice versa.

Styrräntan påverkar la inte direkt aktier men räntefonder påverkas ju av styrräntan.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Om räntan går upp ökar räntekostnaderna/kapitalkostnaderna för alla som har lån. Mindre pengar blir över till vinster bla. har man för stora lån riskerar man att inte ha råd att betala räntekostnaderna om räntan skulle stiga allt för mycket

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Pp Borg

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man kan tänka sig att det borde flyttas mer kapital till börsen när räntan är låg och priserna på aktierna därmed gå upp, och tvärtom när räntan är hög.

Kan man få 3-4% på ett bankkonto med i princip 0 i risk blir inte börsen lika intressant längre.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-03 klockan 07:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.