Räntefond eller kontant för pengar som behövs om ett år?
Sök:

Räntefond eller kontant för pengar som behövs om ett år?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MartinP

ställde för sedan frågan: Räntefond eller kontant för pengar som behövs om ett år?

Skulle ni i nuläget välja en räntefond eller kontant för pengar som behövs om ett år? Om räntefond, i så fall vilken?

Har en ärvd pensionsförsäkring som betalas ut under fem år till. Jag har lagt allt som inte Avanza har låst för utbetalning under detta år i några aktiefonder och en liten del i en Swedbanks generationsfond 50. Allt i generationsfonden är i stort sett räntor. Det som ligger i generations/räntefonden är kapitalet som måste finnas som kontanter i augusti 2021 för utbetalning och som därför måste vara lite mer skyddat till dess.

Funderar nu på om det finns en bättre räntefond eller om jag kanske borde ha kapitalet för 2021 redan nu som kontanter. Även en räntefond verkar ju vara en risk i dagsläget.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle rekommenderat att du lägger det på ett sparkonto.

Anledningen är att om du vill ha säkra räntor så är det korta statsobligationer som gäller. Dessa har ingen förväntad positiv avkastning i dagsläget. I en fond så skulle du då alltså betala delvis avgiften för fonden men även avgift för att ha pengarna på ett ISK.

Det finns räntefonder som kan leverera några procents avkastning. Men de gör detta genom mycket mer riskabla obligationer: Företagsobligationer. I högräntefonder så kan det till och med finnas skräpobligationer. På ett års sikt är det definitivt inte värt ur risk/reward i min mening. Du har en potentiell uppsida på några procent, men risken på kort sikt är mycket högre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar.

  Pengarna ligger som sagt i en pensionsförsäkring och är låsta till det kontot. Avanza ansvarar för utbetalning. Det kapital som inte Avanza har lagt undan för utbetalning under detta år kan jag förfoga över fritt, dvs. t.ex. investera i fonder eller låta ligga oinvesterade på kontot. Jag kan alltså inte flytta pengarna till något annat konto.

  Det är alltså den ungefärliga summan för nästa års utbetalning jag inte vill riskera genom placering i aktiefonder. Då får jag helt enkelt låta dem stå oinvesterade på kontot tills nästa år. Resterande kapital har jag riskerat lite genom att ha dem investerade i några indexfonder. Tänker att vi nog ska klara detta med pandemin och de har redan gett lite avkastning sedan i våras.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP
 2. Vit pil

  Blir som du säger MartinP att låta summan ligga oinvesterad då du inte har möjlighet att flytta den.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-19 klockan 08:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.