Räntefond eller sparkonto med sparränta
Sök:

Räntefond eller sparkonto med sparränta

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nelly

ställde för sedan frågan: Räntefond eller sparkonto med sparränta

Hej Jan!

I dina portföljer rekommenderar du en viss andel räntefonder (beroende på hur långsiktigt sparandet är och vilken risk man är villig att ta) som krockkudde till de mer osäkra aktiefonderna. Jag har nyligen flyttat över en del av mitt sparande och buffert till en bank som ger 0.9% sparränta (Avida Finans) med insättningsgaranti och fria uttag.Jag har förstått att räntefonder inte ger någon direkt avkastning, så min fråga lyder: Är det en god ide att en viss andel av månadssparandet kan gå till sparkontot istället för till räntefonder? Min tanke var då att jag skulle spara ca. 60% i aktiefonder på mitt Nordnet-konto (och alltså inte ha några räntefonder) och 40% på sparkontot som fungerar som min \”krockkudde\”. Vilket skulle du rekommendera och varför?

Tack på förhand och tack för massor bra med tips inom sparande och privatekonomi!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Så kan man göra. Glöm inte att ombalansera varje år. Det blir lite extra jobb med överföringar mellan banker.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Absolut, håller med CL, men räntefonder bör ge bättre avkastning på längre sikt.
  Om vi pratar om något år så tror jag däremot mer på sparkonto!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Det blir ju inte längre avkastning på sikt ifall de ligger på 1% som det varit senaste åren, och vad jag förstår prognosen verkar det inte bli så mkt bättre närmare åren. Traditionellt sett verkar man kunna ha förväntat ca 3% per år, men så har det inte sett ut på länge, varken i korka eller långa.

  Jag tar andeln från månadssparande (aka krockkudden) till öppet räntekonto på 0,85% ränta. I slutet av året för jag över beloppet till ett fasträntekonto (i dagsläget Payex 1,3%). Den dagen räntefonder börjar bli lönsamma igen kan jag byta vid årsskiftet, eller bara köks fasträntekontot ett år i taget.

  Det finns konton på 1.35% och upp till 1.5% som har ännu bättre, men jag värderar friheten att kunna balansera om varje år. På 100.000:- är skillnaden 150:- före skatt för att låsa pengar 1–3-5 år extra vilket jag tycker är för lite för att motivera.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AndreaS

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-18 klockan 20:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.