Räntefond - krockkudde
Sök:

Räntefond – krockkudde

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nettan

ställde för sedan frågan: Räntefond – krockkudde

Hej!

Jag har sedan många år ett aktiefondkonto som består av Nordea Sekura och som jag haft när jag var kund hos Nordea, SEB och som jag nu fört över till Avanza för att slippa alla avgifter som jag förstått att storbankerna tar.
Jag har haft Nordea Sekura som en ”krockkudde” till mitt andra sparande som är ISK (SEB).

Mitt inköp för Nordea Sekura är 138.870 kr och marknadsvärdet är 165.466 kr och avkastningen är 12,67% (17.596 kr). Men jag har förstått att Nordea Sekura inte har gått så bra de senaste året/åren.

Min sparhorisont är minst 15 år då jag inte behöver pengarna just nu, de är mer som en ”krockkudde” och ska sitta där till min pension.

Rekommenderar ni att man byter till någon annan räntefond som Jan gett förslag på här på bloggen? Är det värt att sälja av och betala 30% skatt för ett byte, kan det löna sig i längden?

Jag har hela tiden förlitat mig på banktjänstemannen/kvinnan men jag känner att jag nu vill ta ”kommando” över mitt sparande, då jag upplever bankerna som ”säljare” som mestadels bara vill tjäna pengar med höga avgifter.

Tack på förhand för er hjälp och rådgivning.

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nettan!

Kul att du vill ta tag i ditt sparande!

Som det låter för mig så säger du emot dig själv med att du vill ha en krockkudde och spara dom pengarna till pensionen?

Ett sparande till pensionen och som du pratar om 15år+ så tycker jag det är aktiefonder som gäller, läs gärna om ”Globala Barnportföljen” som sparande till pensionen.

För att sedan räkna ut om du ska sälja ditt gamla sparande och investera det i ett ISK så kan du använda denna kalkylatorn som Jan har gjort!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Skulle rekommendera dig och titta på http://www.lysa.se om du vill ha låga avgifter och ändå inte vill lägga massa tid på dit sparand3

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ronnie
 2. Vit pil

  Hej Robin!

  Tack för ditt svar. Ja, det är inte helt enkelt det här med ekonomi, många ”parametrar” att ta in så
  man inte gör fel om man säljer och köper nytt osv.

  Ja, man vill kanske ha både ”hängslen och livrem”. ,-) Jag får kanske tänka om där när det gäller ”krockkudden”. Men, Jan pratat så varmt om räntefonder, att ha det som en ”motvikt” till AF.

  Jag ska verkligen prova ”kalkylatorn” för att se vart jag hamnar med mitt gamla sparande.

  Jag har varit inne på det där med ”Globala Barnportföljen” tidigare. Jag har dock öppnat ett ISK på Avanza och sparar regelbundet i Avanza Auto 5, då det är enkelt och smidigt och så slipper jag att ombalansera. Jag har även ett ISK på SEB som jag skrev om till Emil här nedan.

  Tack än en gång!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nettan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om det är samma fond så blir den antagligen inte billigare bara för att du flyttar den till annan bank. Vinsten med att byta bank är att du kan välja andra fonder med förhoppningsvis lägre avgifter.

Denna fonden har en årlig avgift på 0,26%. Fonden investerar i svenska korta räntepapper. Snittiden är lån på ett halvår. Dessa lån ger inte särskilt mycket ränta. Just nu är snitträntan i fonden 1,1% före avgift.

En jämförbar fond är Spiltan Räntefond Sverige. Den fonden investerar också i svenska räntepapper med en genomsnittlig bindningstid på 1 år. Snitträntan i fonden är 1,8% och den årliga avgiften 0,10%. Detta skulle jag säga är en bättre fond eftersom avkastningen efter avgifter bör bli ungefär dubbelt så stor just nu. På längre sikt är det svårt att säga men Spiltan är duktiga och avgiften är låg!

Men eftersom du har så lång tidshorisont är frågan om du ska ha korta räntefonder överhuvudtaget? Jag förstår att du vill ha en krockkudde. Men du kanske skulle överväga en fond med längre bindningstid ändå? AMF Räntefond Lång, till exempel. Snitträntan i den är också låg för tillfället dock. Räntefonder överlag är svåra just nu. Den bittra sanningen är att så länge du får mindre än inflationen (2%) så går du faktiskt back på att äga aktiefonder. Men jag förstår att du har dessa som krockkudde och att du förhoppningsvis har en större andel aktier i ditt ISK. Vi pratar ofta om att hitta en risknivå som passar just dig så jag ska inte lägga mig i det. Men se i alla fall till att du tar rejält med risk när du har lång tid kvar till pensionen!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”. .. back på att äga Räntefonder” menar du väl.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Monica Bergfelt
 2. Vit pil

  Hej Emil!

  Tack för ditt svar och råd. Inte helt lätt det här. :)

  Som motvikt till Nordea Sekura så har jag aktiefonder.

  ISK på Avanza i Avanza Auto 5, ca. 155.000 kr. (Smidigt och så slipper jag ombalanseringen)

  ISK på SEB – förslag från min bankkvinna (haft i flera år):
  SEB Dynamisk AF, andel av värdet 42,36% ca. 310.000 kr
  SEB Globalfond C Usd-lux, andel av värdet 6,75%, ca. 49.000 kr
  SEB Strategi Tillväxt-lux, andel av värdet 44,20%, ca. 323.000 kr
  SEB Sustainability Nordic Fund C Eur, andel av värdet, 6,69%, ca. 49.000 kr

  Jag är inte nöjd med utfallet på SEB Dynamisk AF då den endast haft en total utv. på 4,82%.
  Jag har nämnt det för bankkvinnan och hon håller med om att den skulle ha presterat bättre. Hon sade bara att nu är det köpläge…

  Deras avgifter för mitt ISK tror jag ligger ganska högt. År 2018 betalade jag en årligt avgift bara till SEB på 4.132 kr (kostnad 0,62%).Summa för den totala kostnaden för mitt ISK var på 1,67%)

  Jag står i valet och kvalet om jag ska ändra i min ISK på SEB men jag är rädd att jag gör fel val, då jag inte tycker det här är lätt.

  Likaså om jag ska ändra så att det ligger rätt procentuellt i varje vald AF t.ex. enl. den ”Globala barnportföljen”, och att sedan ombalansera varje år. Jag vill att det ska vara så enkelt och smidigt – månadsspara och se över det en gång per år.

  Tack på förhand för rådgivningen! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nettan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-29 klockan 19:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂