Räntefond som gav 10 % 2018
Sök:

Räntefond som gav 10 % 2018

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Räntefarbron

ställde för sedan frågan: Räntefond som gav 10 % 2018

Ett tips till er som gillar avkastning. SEB Korträntefond C USD – Lux. Orsaken är valutaeffekter SEK/USD. Varför inte satsa på denna fond istället för räntefonder, som bara ger ett par futtiga % per år.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om du sätter dina pengar i en sådan räntefond istället för en räntefond som är mot SEK, så har du som du skriver en valutarisk.

Om då SEK skulle gå starkt mot USD framöver så kommer du garanterat gå minus på din investering.
Det har varit en sjuk försvagning av kronan det senaste, detta visas såklart om du har exponering mot den valutan.

Jag skulle aldrig lägga mina räntefonder, som ska vara en säker del, i en annan valuta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har ju fått 10 % under 2018. Om fonden dippar till följd av valutan så hoppar jag av. Man måste bevaka sina innehav. Det känns lite lekmannamässigt att säga att jag skulle säga nej tack till 10 % årsavkastning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  vinnarjocke
 2. Vit pil

  Problemet är att du inte känner till dippen förrän efter den har hänt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Då har du två saker att hålla koll på, utländska obligationsmarknaden och valutakursen USD/SEK.

  Men du skulle lika gärna kunna köpa bara USD/SEK, ger samma effekt eftersom det känns mer som det du spekulerar i.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Varför göra det mer komplicerat än nödvändigt. Jag har mina räntefonder på ISK tillsammans med aktiefonderna. Det blir enklast så, även om det inte är optimalt.

  Att jag inte känner till dippen förrän den har hänt gäller om jag inte bevakar utvecklingen av fonden. Det är ju just därför jag bevakar hur fonden utvecklas.

  Den aktuella räntefonden kursvarierar inte mer än en Globalfond eller än en Sverigefond, dvs har en standardavvikelse på ca 10 %. Om man kallar sparande i den aktuella räntefonden för spekulation är det alltså spekulation att spara i de vanligaste aktiefonderna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  vinnarjocke
 5. Vit pil

  Det är ju detta jag säger, du har en risk i en sådan räntefond som du har i en aktiefond eftersom du har en valutarisk. Detta blir ju då inte ett alternativ som räntefond eftersom den brukar man använda som en krockkudde och ett säkert alternativ, om det då kan droppa lika mycket som en globalfond så blir det inte aktuellt.

  Detta blir då en spekulation i valutaförändringar, inte en räntefond för ränta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 6. Vit pil

  Spekulation är per definition ekonomisk investering avsedd att ge avkastning på kort sikt. Det är i så fall spekulation att investera i en globalfond, som varierar upp och ner över tid, precis som valutorna gör.

  Vad man brukar använda räntefonder till är inget axiom. Vad du sätter för etikett på fonden är helt ointressant för mig. Det viktiga för de flesta är att nå bra avkastning för sina investeringar. Den aktuella fonden har gett drygt 10 % mer avkastning under 2018 än en vanlig globalfond. Om man kan förklara det med valutaförändringar gör inte avkastningen mindre värd!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  vinnarjocke
 7. Vit pil

  Fast där tycker jag att du har fel, det beror på helt hur länge du har tänkt att ha pengarna i en globalfond om det blir spekulation eller investering i ditt argument.
  Om man säger sig ha en tidshorisont på 20 år i en globalfond så är det inte rimligt att se det som en spekulering. Utan istället då en investering.

  Då kan man lika gärna sätta alla pengar i bitcoin och hoppas på att det går upp lika mycket igen.
  Det handlar om riskhantering i portföljen, du får inte lägre risk i portföljen av att ha pengarna i en fond som har samma standardavvikelse som en globalfond.

  Din fråga från början va att varför man inte skulle ha denna fonden istället för en räntefond då den har gett mer avkastning detta året.
  Här har du svaret på din fråga igen, för att det är en högre risk. Normalt använder man inte räntefonder för att få en hög avkastning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 8. Vit pil

  Absolut är avkastningen inte mindre värd än vad en globalfond kan leverera, men fortfarande så ger den en högre risk i portföljen mot vad en vanlig valutasäkrad räntefond ger.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 9. Vit pil

  Året innan gick den -10%. Hur skulle du vetat att du skulle köpt den efter det? Den kan gå -10 % nästa år med.
  Skulle du sålt när den gick ned 4% på tre veckor i september? Då skulle du missat när den hämtade tillbakade till samma nivå över den kommande månaden.
  Om det är så lätt att veta när man ska sälja och när man ska köpa, varför är du inte redan en av världens rikaste?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 10. Vit pil

  Hur vet du att jag inte är världens rikaste?

  Du har inte förstått principen. Köp du räntefonder som ger 1 % om du är trygg med det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  börsnisse

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med Robin.

Det är inget fel med utländska obligationer, men dom ska vara valutasäkrade (hedgade).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.