räntefonder 2020
Sök:

räntefonder 2020

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: räntefonder 2020

Jag är 51 år och har en gammal pensionsförsäkring via ett jobb jag redan slutat på. Nu tänkte jag sätta om några av fonderna, då de har för höga avgifter.

Men min fråga handlar om jag vid min ålder bör fortsätta även ha en räntefond under 2020. Har hittills haft en högriskräntefond som visserligen hittills i år gått 9% plus, men som kostar över 1 %. Vet inte om det inför framtiden känns så tryggt med en högriskfond kring icke kreditvärdiga företag. Den enda med låg avgift som de har är Spiltan Ränta Sverige för 0,10 % avgift. Sedan tickar det uppåt från 0,27. Tanken med räntefonden skulle ju vara att minska risken. Speciellt då jag snart närmar mig åldern då jag kan börja ta ut pengarna har jag för mig.

Så vad är era tankar kring räntefonder överhuvudtaget i mitt fall och inför 2020? Om räntefond är aktuellt, vilken i så fall (har svårt för det här att välja kort, lång, område etc)? Och om inte, är det kanske näst tryggast och bäst att lägga pengarna i globalfonden (index med låg avgift) jag också har?

Tacksam för lite feedback

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Min vanliga syn på räntefonder är att de flesta har missuppfattat dem. Vill man tjäna pengar så ska man ha aktiefonder. Vill man behålla pengarna man tjänar på aktiefonder, då har man räntefonder. 👍

Så allt beror på syftet. Om man vill ha dem som jag som krockkudde eller livrem då vill man ha korta räntefonder som har en liten exponering mot räntan.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för det utförliga svaret. Ja, de kommer att utgöra en krockkudde och förhoppningsvis stiga åtminstone lite. Men framförallt ska de inte minska i värde. Då hade jag lika gärna kunnat ha dem som kontanter, men det är nog inte möjligt inom tjänstepension. De måste placeras.

  Så tolkar jag dig rätt blir då korta räntefonder det som mest liknar kontanter, då de exponeras minst mot räntan.

  Men om jag vill ta en lite större risk med räntan eller annat inom räntefonder, vad blir då nästa steg? Längre räntefonder?

  Förstår också att det spelar roll när jag ska börja ta ut pengarna. Vid 55 år eller senare. Det måste jag läsa på lite om, då jag förstått att det kan vara fördelaktigt eller inte beroende på hur man tänker kring den vanliga pensionen. Jag har gått ner betydligt i för att få mer tid och energi för andra saker. Så lika mycket betalas ju inte in.

  Detta kanske ni kan göra ett avsnitt om. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sorry, menade att jag har en tjänstepension, INTE pensionsförsäkring

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

 

Tänker du börja ta ut vid 55 eller 65+  ? Det gör rätt stort skillnad på vilken strategi du bör välja.

Tänker du 65 eller senare är globalfonden ett bra val men tänker du ta ut från 55 årsålder så behöver du antagligen trappa ner risken i portföljen.

Högriskräntefond låter inte som något som minskar risken i portföljen, risken i den motsvarar säkert en aktiefond. Vilken fond är det?

För räntefonder får man nästan räkna med högre avgifter om de förväntas ge nån avkastning. Förvaltningen är betydligt svårare än en aktieindexfond… Det sagt, ett bra mittimellan alternativ skulle kunna vara AMF Räntefond Mix som har lite av varje, inkl utländska papper med valutasäkring.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag vet inte riktigt när jag planerar börja ta ut. Måste läsa på om detta gentemot vanliga pensionen också. Har för mig att det finns för och nackdelar beroende på om man planerar att trappa ner och när man vill börja ta ut den vanliga pensionen. Har redan downshiftat lite. Men vet inte om jag ska vänta eller inte med tjänstepensionen.

  Kan det kanske vara bättre att börja få den utbetalad och sedan kunna investera i min ISK, där alternativen är flera?

  Jag har inte gjort något i tjänstepensionen på många år. Det är ju ett väldigt magert utbud jag hade att välja på och kunde inte så mycket. Satte om för några år sedan till en globalfond och en nordenfond. Globalfonden är Skandias egen, så den behåller jag. Nordenfonden byter jag till Skandias egen Sverigefond.

  Men räntefonden är Nordea US High Yield Bond. Kostar 1,33 %, men har å andra sidan gått 9 % i år. Men fonden handlar ju med obligationer från företag med låg kreditvärdighet, så därför vill jag byta till något mer tryggt.

  AMF-fonder finns inte som alternativ inom denna tjänstepension. Den var låst förut, men nu har jag fribrev och kan förvalta själv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 2. Vit pil

  Du får försöka kolla hur du kommer beskattas när du börjar plocka ut pengarna. Om det läggs på som inkomst och beskattas med inkomstskatt så kan de vara värt att vänta tills den dag du har pension och lägre inkomst.

  Det låter bra med 9% ökning på en räntefond, det är säkert tack vare att USD gått starkt de senaste åren.
  Men det kan gå på andra hållet också, samt som du säger är det inte utan risk att investera i high-yield räntor.

  Om du inte hittar nån bra räntefond så kan du ju överväga att bara ha aktiefonder där och kompensera med lite extra exponering mot räntor i din ISK?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
 3. Vit pil

  … Alternativt räntefonder i en vanlig aktie/fond depå eller vanligt sparkkonto. Det är antagligen mer skatteeffektivt än att ha räntefonder i en ISK.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
 4. Vit pil

  Tack för alla svar. Kan tydligen inte börja ta ut förrän vid 62 år. Så då är ju aktiefond ganska givet, då det inte finns någon bra räntefond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-29 klockan 12:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.