Räntefonder
Sök:

Räntefonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ina

ställde för sedan frågan: Räntefonder

Hej!

blir lite osäker då jag ska placera lite mer pengar.  har 4 hinkar hos lysa i dag o lite hos Avanza. I dagens läge vilket är bäst, räntefonder eller ett konto med lite ränta o insättningsgaranti?

vänligen Ina

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ina!

För tillfället så är sparkonto med ränta och insättningsgaranti det bästa valet, detta eftersom räntefonder inte avkastar något och ibland även ger minusavkastning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Märkligt, då måste det vara något fel på Spiltan Räntefond Sverige och Spiltan Högräntefond eftersom det står att de gått flera procent plus det senaste året?! (1,9% resp 4,6%)

  Visst, man kan argumentera att ett sparkonto är (ännu) säkrare men åas får man ju inte ens halva avkastningen även om man binder sig på ett eller två år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Surkart
 2. Vit pil

  Precis det jag hade på känn… tack snälla för du tog dej tid att svara!

  Ha en fin dag/ ina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina
 3. Vit pil

  Nu såg jag att det va ett till svar annat en Robins som jag svarade på…

  Varför går räntefonderna så bra med tanke på dagens låga ränta?
  Någon idé surkurt eller Robin?

  Vänligen/ina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina
 4. Vit pil

  Att argumentera för att en högräntefond avkastar i högkonjunktur och att det är en säker investering är väl inte helt korrekt?
  Att högriskbolag lånar pengar till högre ränta när pengar flödar i landet är inte så konstigt, då kan man lika gärna investera via t.ex Savelend och få 8% avkastning om året för att låna ut pengar till konsumentkrediter, bolagslån och inkassoportföljer, det avkastar ju just nu?

  Eftersom Ina frågade efter räntefonder eller sparkonto så ansåg jag att det va en investering på kort sikt och att hon inte vill ta risk med pengarna, skulle aldrig lägga sånna pengar i en högräntefond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 5. Vit pil

  Sparkonto med ränta finns bara hos sk. nischbanker,, som är osäkra i dag ,en av dom Collector bank är nära konkurs sen Resurs bank följer kanske i spåret ända säkra utom storbankerna kan vara statliga SBAB där räntan är lågt.,att bankerna har insättningsgaranti betyder inte att man får automatiskt pengarna tillbaka ,för att risken finns att pengarna räcker inte till alla.,då ändå en räntefond är säkrare på kort tid och jag ändå väljer ut Spiltans räntefond Sverige nästan utan nån risk att ha negativ avkastning .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 6. Vit pil

  Tanken är faktiskt att pengarna ska ligga i några år men då det varit en så lång uppgång vågar jag inte lägga allt i aktiefonder. Är min mammas o mina pengar o min mamma är även 75 år

  Bra info om Collector, det har jag inte tänkt på för är just där jag har konton, kanske man borde byta bank då?

  Min tanke med sparkonto istället för räntefonder är att jag vill ha en någorlunda trygg plats för pengarna o så tänkte jag att räntorna som är nu inte kan bli så mycket lägre o då borde ju det inte gå något bra för rentefonderna om räntorna klättrar uppåt ? Och så har man det hos lysa o eller på ett Annat isk konto som man betalar för…
  Har jag fattat fel?

  Tack för hjälpen //ina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina
 7. Vit pil

  Fast det känns inte rimligt att påstå att Collector är nära konkurs?
  Visst har dom en jobbig tid just nu med nedskrivningar och reservationer för kreditförluster, men en konkurs tror jag är långt borta så länge dom får behålla sin banklicens.

  För att förtydliga insättningsgaranti så är det inget som banken i sig garanterar, utan insättningsgarantin är något staten garanterar dig som privatperson med likvida medel hos banker som staten har gett denna ”kvalitetsstämpel” på.

  Läs gärna lite mer om just insättningsgaranti via denna länken!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Ina,

Modellportföljerna här på RikaTillsammans-bloggen innehåller ett gäng bra räntefonder som tillsammans förväntas avkasta bättre än sparkonto. Är det pengar som ska ligga en tid (1 år eller mer) så kan man använda dem istället för sparkonto.

Generellt kan man nog säga att räntefonder är mer komplexa än aktiefonder.

Räntefondsförvaltarna handlar med de underliggande obligationerna och kan därigenom skapa avkastning. Ett typiskt exempel är när räntorna sjunker, då blir befintliga obligationer mer värda, ett annat exempel är om ett land eller bolag förbättrar sitt kreditbetyg. Det omvända gäller också så klart, om räntorna stiger blir befintliga obligationer mindre värda och om ett kreditbetyg sjunker blir obligationerna mindre värda… Ett annat sätt att gå plus eller minus är på grund av förändring valutakurser.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja det här med räntor är svårt tycker jag! Min tanke är att räntan inte kan sänkas mycket mer o då förlorar man Vel bara pengar i räntefonder eller??

  Pengarna ska ligga i några år är tanken, men vågar inte lägga allt i aktiefonder då det varit en så lång uppgång nu och varje gång jag loggar in står mitt gamla konto hos avanza på minus en miljon då vi råkade placera precis innan den stora nedgången för 20 år sedan o sedan skulle ett hus köpas….

  /ina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En sak man ska tänka på är att räntefonder som avkastar bra ofta innehåller skräpobligationer, high yields. Dessa är låg kreditvärdighet och följer börsens rörelser om än kanske inte direkt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-06 klockan 08:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.