Räntefonder eller ej?
Sök:

Räntefonder eller ej?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Räntefonder eller ej?

Jag ser just nu över mitt sparande och funderar över om jag verkligen ska placera något alls i räntefonder med tanke på de tider som är nu? Tar gärna emot argument för eller emot!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lisa!

Min åsikt om sparande är att du ska göra en portfölj som du kan hålla samma fördelning i alla väder, så kör du t.ex på en 90/10 i ”Globala Barnportföljen” så ska du köra 90/10 i hög och lågkonjuktur, skulle man hålla på att ändra fram och tillbaka så blir det att du försöker tajma marknaden.

Att tajma marknaden kan låta som en lätt sak att göra ”köp billigt och sälja dyrt”, men när är det billigt och när är det dyrt? Jag har bekanta som sålde hela sitt innehav 2014 för att man då tyckte att det va för dyrt, dom ligger fortfarande utanför marknaden och har inte fått varit med på uppgången.

Räntor kommer tillslut att börja betala mer då konjunkturer går i cykler.

Så mitt råd är som jag skrev ovan, bygg portföljer som du känner dig bekväm med och följ sedan dina investeringar och ombalansera en gång om året så har du gjort mycket för ditt sparande!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Efter att ha lyssnat på poddavsnitt om marknadsneutrala fonder undrar jag nu även om det vore bättre att byta ut räntefonderna helt mot dessa, tex pacific precious istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa Nylander
 2. Vit pil

  Att lägga en stor del i en så kallad ”Marknadsneutral fond” krävs egentligen väldigt mycket undersöktning efter vad det du är ute efter i just den fonden.
  Förvaltarna är väldigt viktiga i en fond som Pacific Precious och även förstå vad det är dom investerar dina pengar i samt kostnader.

  Vad är tanken att du vill få ut med att byta alla räntefonder mot just denna fonden? Du höjer risken väldigt mycket i din portfölj med detta valet och lägger väldigt mycket av din avkastnings framtid i deras händer.
  Absolut kan en hedgefond, som det är, vara en liten krydda i ens portfölj. Men kanske inte borde vara en jättestor del?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fördelen är att räntefonder är okorrelerade med aktiemarknaden. De minskar portföljens maxförlust när aktierna faller. Du får även möjligheten att köpa billigt och sälja dyrt vid ombalanseringar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Blir man mer glad eller mindre ledsen om du har 10% i räntefond långsiktigt vid börsfall? Nej det tror jag inte på. Långsiktigt 100% aktiefonder. Kortsiktigt spar ska man ha på sparkonto. Enkelt och smidigt. 10% i ingetting(räntefond) ingen avkastning långsiktigt påvärkar knapt något vid börs fall på hela portföljen.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  Det minskar lika mycket på möjlig avkastning långsiktigt. Varför skulle det vara bättre att ha ingen avkastnings fond 10% i portföljen när man kan ha det på vanlig sparkonto? Blir man mindre ledsen om portföljen minskar md 30% istället om man kör 100% aktier med 35% börsfall? Det tror jag inte på.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 3. Vit pil

  Lisa frågade om argument för räntefonder.

  10% är dina siffror, inte mina.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 4. Vit pil

  Obligationer är varken bra eller dåliga för långsiktigt sparande. Allt beror på hur man använder dem. Jag kan skapa en portfölj med 80% obligationer som kommer avkasta bättre än de flesta 100% aktieportföljer. Exempel:

  80% ComStage Euro-Bund Leveraged
  20% ComStage Euro Stoxx 50 Leveraged

  2002-2018: +417% vs. +222% (sverigefonder)

  https://i.postimg.cc/Mp2p1ysy/C40-F2-DF0-9900-42-C1-B3-CF-3-AF74019354-F.jpg

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Långsiktigt 100% global index fond i Isk.

Kortsiktigt spar på sparkonto.

Finns ingen anlädning att hanågot i isk som inte ger avkastning långsiktigt. 10% i ränte fond påvärkar inte mycket vid börs fall. Börsengår upp långsiktigt och då är det bäst 100% aktier. Allt annat är helt onödigt.

Mvh. Filip

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-26 klockan 11:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.