Räntefonder eller sparkonto?
Sök:

Räntefonder eller sparkonto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bernard

ställde för sedan frågan: Räntefonder eller sparkonto?

hej

nu har jag sålt hälften av mina aktiefonder och tänkte säkra pengarna. Avanza erbjuder ett sparkonto med 1,25% ränta. Alternativet är att köpa räntefonder, t.ex. spiltan räntefond sverige, men det känns fel nu när räntan är på väg upp. vad bör jag välja? tacksam för goda råd

mvh//bernard

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Bernard!

Det kan alltid vara en klurig fråga hur man ska placera sina pengar om man vill säkra dom någonstans.
Just nu så ger banker nästan inte ut nån ränta då vi har en styrränta som ligger på minus.
Så just nu har vi tyvärr inte många möjligheter till avkastning utanför börsen eller alternativa placeringar.

Räntefonder är alltid en risk, speciellt korträntefonder. Det finns en risk att du kommer ut med mindre pengar än du satt in, däremot så kanske det inte är några mängder du har förlorat, men risken finns.

Sparkonto som du inte låser pengarna har börjat öka i ränta då Sveriges riksbank har börjat prata om en räntehöjning nu i slutet av året eller början av 2019, räntan på dessa konton kommer troligtvis att öka under nästa år.
Just nu kan du hitta 0.75% ränta utan att låsa pengarna på t.ex avanza (collector är utgivare).

Att låsa pengarna över ett år för 1.25% då vi sitter i ett läge där bankerna börjar höja räntan tycker jag personligen inte känns attraktivt. Om ränta skulle höjas två gånger under detta året så kommer den rörliga räntan på kontot troligtvis vara där uppe också, plus att du kan flytta pengarna och investera dessa under kommande året om du inte låser.

Så för en garanterad avkastning om du har tänkt att placera in dessa pengar igen när du känner att du får läge att göra det, så skulle jag rekommendera öppet sparkonto. Däremot om du vet att du ska använda dessa om ett år, så kan du låsa dom till högre ränta.

Du behöver såklart inte utesluta räntefonder, men där har du inte garanterad avkastning, men såklart kan du få högre avkastning där.

Hoppas detta besvarade din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-26 klockan 01:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂