Räntefonder eller sparkonto?
Sök:

Räntefonder eller sparkonto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nisse

ställde för sedan frågan: Räntefonder eller sparkonto?

Hej,

Nu när det är lite skakigare på marknaden tänkta jag som smått börja avveckla min börsexponering då jag inom 2-3 år ska köpa bostad. I dagsläget har jag ca 300 000kr på sparkonto till kontantinsats och 100 000kr i 70% globala indexfonder och 30% blandade räntor. Jag sparar ca 50% av min lön varje månad.

 

Så frågan är nu om jag ska vikta om min portfölj till 100% räntor istället för att lägga det på sparkonto och lägga kommande insättningar i denna portfölj också? Jag borde ju i teorin få lite mer pengar än 0,75% på banken. Och skiter det sig har jag ändå mina 300 000kr.

Vilka räntefonder är lämpliga för en tidshorisont på 2-3 år? Ska man ha en fondepå eller ISK? Lysa?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

@Nisse: Jag har för mig att en del av LYSAs räntor har exponering mot andra valutor vilket kan innebära en valutarisk (eller en valutamöjlighet). Du verkar dock behöva pengarna till ett bostadsköp som redan är tidsbestämt. Jag hade fört över pengarna till en nischbank istället. F.n. får du 0,95% på Nordax Bank (https://www.nordax.se/spara).

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Nisse!

På en 2-3 års tidshorisont så skulle jag säga sparkonto med insättningsgaranti, då är du iaf garanterad avkastning.
I ett såhär lågt ränteläge där det kanske inte är allt för troligt med så mycket större förändringar i styrräntor så finns det inte mycket att hämta i räntefonder.

Tar hellre 0.7% ränta om jag vet att pengarna ska gå till något inom kort.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-07 klockan 22:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.