Räntefonder eller sparkonto?
Sök:

Räntefonder eller sparkonto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jakob

ställde för sedan frågan: Räntefonder eller sparkonto?

Jag undrar varför jag skall investera i räntefonder när man istället kan ha pengarna tryggt på ett sparkonto?

Räntefonder ger ju minimal avkastning och på rikatillsammans pratas det mycket om att de är en slags ”krockkudde” för att minska risken vid negativ börsutveckling.

Varför skall jag ex spara i 60% aktiefonder och 40% räntefonder (sparperiod 5-6 år) när jag kan istället ha 60% aktiefonder och 40% på ett sparkonto. Då utsätter jag inte de 40% för någon risk alls. Visst, jag kanske förlorar max 0,5-1% avkastning på dessa 40% under denna period men är det värt det att investera i räntefonder med så låg avkastning istället för sparkonto?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är mer en smaksak hur man vill placera sina kontanter. Men även om ett bankkonto är säkrare än räntefonder så förlorar du inte bara möjlig avkastning men du förlorar ju pengar pg a inflationen. Det enda en ”bra” bankränta gör idag är att du minskar något på dina förluster.

Det finns ju även dyrare räntefonder som kan ge större avkastning.

Spiltan högräntefond har t ex gett 4,9 % i år och föregående år 6.9%. Inte för att historisk avkastning är någon garanti för framtiden, men det visar ändå på skillnaderna i avkastning.

Sen är det rätt smidigt att få överblicken i hur ens portfölj utvecklas om man har allt i samma ställe.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tror du att räntan går upp? Högre ränta innebär sämre/lägre avkastning på alla typer av räntor/räntefonder.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Viktorin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-01 klockan 21:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.