Räntefonder i långsiktigt sparande
Sök:

Räntefonder i långsiktigt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Räntefonder i långsiktigt sparande

Hej!

Har tänkt starta ett långsiktigt sparande 15-20 år och tänker då utgå från globala barnportföljen som innehåller räntefonder, men när jag är inne och läser här får flera rådet att på ett långsiktigt sparande inte ha med räntefonder? jag blir förvirrad?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är detta:

Räntefonder – krockkudden i ditt sparande

Som står emot detta:

Varför inte räntefond?

Och:

Varför rekommenderar ni aldrig räntefonder?

Kör på det du känner är bäst. Jag tycker att det blir onödigt krångligt och riskerar att äta upp avkastning när räntorna ger mindre än aktier.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

@Camilla: Jag tänker att det beror på hur stora svängningar du tål också. Många sparare har aldrig varit med om att deras portföljer minskat med 50% i värde. Det är nog inte jätteroligt även om man nu är långsiktig. Sen har det att göra med andra aspekter. Hade det handlat om mycket pengar är man ju rädd om dom men om jag påbörjar ett månadssparande idag hade det känts lättare att köra nästan 100% aktiefonder.

Annars kan man ha räntefonder i olika valutor för att dra nytta av valutarörelser ifall kronan försvagas vilket den historiskt brukar göra på lång sikt.

Vet du däremot om att du är okej med 100% aktier och en portfölj som kan ta 10 år att återhämta sig realt ifall börsen kraschar är kanske 100% aktier det bästa alternativet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ok typ globala barnportföljen men inte ha med räntefonderna?

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Camilla

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-10 klockan 12:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.