Räntefonder i målsparande på ISK med horisont på 3-5 år ??
Sök:

Räntefonder i målsparande på ISK med horisont på 3-5 år ??

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

Den här artikeln publicerades 2017-08-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Räntefonder i målsparande på ISK med horisont på 3-5 år ??

Hej!

Jag har ett ISK där jag och min sambo spar till insats till ny lägenhet där vår horisont är MINST 3 år – mer troligt 4-5 år.  I dagsläget har vi cirka 30% räntefonder (SPP obligationsfond och AMF Räntefond lång) och resten i indexfonder.   Kan också tillägga att inte hela sparandet till insatsen ligger på ISK utan majoriteten ligger på ett sparkonto.

Bör vi plocka bort någon av de två räntefonderna med tanke på dagens ränteläge i och med att vi har så kort sparhorisont?

 

/Lisa

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Ja, de två fonderna är vad som brukar definieras som ”långa” eller ”medellånga”. Jag skulle hellre bytt ut dem till Spiltan Räntefond Sverige och/eller IKC Avkastningsfond. Men man ska inte underskatta ett sparkonto heller. Läs mer i artikeln:

Du kan även läsa Claes Hembergs artikel på Avanza om räntetrippeln:

Jag skulle nog faktiskt också minskat andelen aktieexponering då även 4 – 5 år är en ganska kort tidshorisont för ett sparande med en 70/30 risk. Jag brukar rekommendera att max spara 10 procent på börsen per år man kan låa pengarna vara. I ert fall med säg, tre år, borde snarare förhållandet vara 70 procent räntefonder + sparkonto och 30 procent indexfonder. Men det är ju bara jag som är en fegis.

Kolla med en finansiell rådgivare som kan ge er mer helhetsråd än en frågespalt på nätet. :-D

Lycka till med sparandet.

Hälsningar,
Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-01 klockan 20:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.