Räntefonder när räntan går upp?
Sök:

Räntefonder när räntan går upp?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Räntefonder när räntan går upp?

Ränta upp = räntefonder ner – Är det rätt ekvation?

Är det lika för korta/långa räntefonder?

Hur ska man ställa sig till det i portföljernas sammansättning? Nybörjarportföljen har ju 40% räntefonder och barnportföljen 10%

Blir genomslaget inte så stort och därför agerar de fortfarande krockkudde trots nedgång – eller faller de mycket? – för då känns ju räntefonder väldigt konstigt nu när det börjar lovas räntehöjningar framöver.

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jans resonemang hänger ihop med dessa faktorer. Resonemanget om varför räntor, och sedan om att vi inte kan förutspå hur framtiden kommer att gå med t.ex. räntor. Sedan är det intressant att se hur räntan kommer gå längre fram, det är en väldigt annorlunda situation vi har framför oss jämfört med hur det sett ut historisk i Sverige.

Vad är bäst en 90/10-portfölj eller en 100/0-portfölj?

Nej, det går inte att förutsäga framtiden!

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Precis, bra fråga, den vill jag också gärna ha  svar på.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Generellt sett är det så, när räntorna klättrar så blir de räntor du har i portföljen mindre värda.

Men undandtag finns. Och det är främst de långa räntorna med löptider om flera år som man räds inför när räntorna går upp. De korta räntorna med löptider på några månader eller något år kan anses vara ”säkrare” eftersom det tar avsevärt kortare tid för dessa att ”hinna ikapp” de räntor som är aktuella.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-16 klockan 06:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.