Räntefonder som buffert i aktiebolag
Sök:

Räntefonder som buffert i aktiebolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robert

ställde för sedan frågan: Räntefonder som buffert i aktiebolag

Hej! För mitt företags räkning behöver jag någon slags buffert för att ha mina periodiserade tillgångar (= en del av varje års vinst som man kan skjuta upp skatt på i upp till 6 år). Förhoppningsvis behöver jag aldrig använda dessa reserver, utan varje insättning kommer att sitta i 6 år i denna buffert för att sedan redovisas som vinst och föras över till bolagets ordinarie kapitalförsäkring. Men worst case kanske man behöver ta ut pengarna tidigare om det går dåligt för företaget eller man behöver extra omsättning av någon anledning. Jag är nu inne på år 4 sedan jag startade bolaget, så jag kommer alltså börja göra uttag från periodiseringsfonderna om 2 år.

I dagsläget har jag öppnat en vanlig aktie/fond-depå hos Avanza och fördelat pengarna 50/50 mellan Spiltan Räntefond Sverige och AMF Räntefond Mix enligt rekommendationer från era tidigare avsnitt. Anledningen till att de inte sitter på KF är för att dels separara dem logiskt samt att KF-avgiften inte ska äta upp avkastningen.

Nu till frågan: Tar jag för stor risk? Som sagt, i teorin kommer jag sätta in och ta ut pengar varje år, men depån kommer alltid att innehålla en viss summa pengar. Säg för enkelhetens skull att jag sparar 100k varje år – Då kommer portföljen alltid innehålla 600k med ett uttag och en insättning på 100k en gång om året. Men den kan behöva likvideras fullständigt när som helst. Så det viktigaste är att den vid ett givet tillfälle aldrig ligger minus.

Hade det funnits bra sparkonton för företag med insättningsgaranti (likt de som finns privat med 0,75% ränta) hade jag nog valt ett sådant. Räntefonder kändes som ett bra alternativ tills jag såg ditt avsnitt om risk och räntefonders beroende av statsräntan som nu är rekordlåg. Därför undrar jag om detta är en osäker strategi och om det finns andra sparformer (kanske något form av sparkonto för företag som jag inte känner till) som passar sig bättre för denna typ av ”buffert”?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Robert!

Håller med om att det är svårt att veta var man bör lägga pengar som man kan behöva i ett bolag inom kort, tycker inte att räntefonder är aktuellt eftersom du inte vill riskera att gå något minus.

Har tyvärr inga svar på hur du ska göra, men räntefonder känns inte som ett alternativ? Någon annan som har något bättre förslag?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, tack för snabbt svar. När jag tänker efter så behöver det kanske inte vara helt riskfritt, det är ju rätt osannolikt att jag behöver ta ut precis allt på samma gång, worst case kanske snarare är en horisont på 6 månader till 1 år från varje givet tillfälle.

  Så ändå väldigt kortsiktigt. Men det vore ändock intressant att höra om det finns några bra alternativ till sparkonton för företag.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robert

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har du uppfattat det hela rätt? Avsättning till periodiseringsfond är en ren bokföringstransaktion. Man behöver INTE sätta av motsvarande summa på ett speciellt konto.

Bolaget  kan köpa inventarier för pengarna, investera i aktiefonder eller vad som helst. Önskvärt är förstås att bolaget har så pass likviditet att skatten kan betalas när skatten faller ut. Det rör sig om dryga 20 procent av avsatt belopp.

Är du nästan säker på att bolaget inte kommer att lösa upp periodiseringsfonden under sexårsperioden, är det tveksamt om du skall använda möjligheten över huvudtaget. Bolaget får nämligen betala en schablonintäkt till Skattemyndigheten varje år. Är skatten betald så är den.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-21 klockan 10:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂