Räntefonder som krockkudde
Sök:

Räntefonder som krockkudde

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jakob Söderberg

ställde för sedan frågan: Räntefonder som krockkudde

Hej!

Hoppas eran lördag är lika bra som min! (Lite podd och blogg läsning)

Jag får inte riktigt ihop det själv och hoppas någon med mer erfarenhet kan förklara detta.

Vad menas egentligen när man säger att räntefonder fungerar som en krockkudde?
Menas det med en enkel förklaring att när fonderna sjunker, så stiger räntefonderna? Att då rädda att portföljen inte sjunker allt för mycket vid ett fall?
Har jag fattat det hela rätt, rätta mig gärna och kom gärna med en utförlig förklaring.

Ha en fortsatt trevlig helg!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Räntefonder sjunker inte lika mycket som aktiefonderna och bromsar därför fallet vid en nedgång på börsen.
Å andra sidan stiger inte räntefonder lika mycket som aktiefonder vid en börsuppgång. Eftersom räntefonder inte väntas ge så mycket den närmaste tiden (kan även minska något i värde) kan man istället överväga ett bankkonto hos en nischbank med cirka 0,8 procent i ränta (med insättningsgaranti).

Har man en lång sparhorisont är behovet av en krockkudde inte lika nödvändigt. Men filosofin bakom den här bloggen är att det inte går att förutspå framtiden och att det därför är lika bra att alltid ha en del räntefonder. Då vinstmaximerar man inte portföljen utan fokuserar mer på att inte förlora pengar. Det finns gott om artiklar och inlägg om detta på rika tillsammans-bloggen.

/Kim (enkel-ekonomi.blog)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-10 klockan 11:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.