Räntefonder stänger för handel
Sök:

Räntefonder stänger för handel

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Räntefonder stänger för handel

Idag på Avanza: Spiltan räntefond Sverige och Spiltan högräntefond stänger för handel. Hur gör man då? Byter man räntefonder? Annars blir väl fördelningen inte som man tänkt. Vilka är lämpligt att byta till?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

What?!?!! Jag var inte medveten om att fondbolagen kan göra så! Det känns lite olustigt att inte fritt kunna förfoga över sina pengar!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag frågade Avanza och de svarade att mina köp läggs på hög tills handel kommit igång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
 2. Vit pil

  Jag tycker det värsta är att inte kunna komma åt sina pengar, som man redan har investerat i Spiltanfonden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Veno
 3. Vit pil

  Tack för det, Jan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Veno
 4. Vit pil

  Här lite mer om den stängda räntefondmarknaden. otroliga uttag! https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/03/20/rekordstora-floden-pa-kapitalmarknaden.html

  Det har varit svårt med kredit ett tag. Det var också därför riksbanken gick ut med 100 tals miljarder i stödköp till bla svenska bostadsobligationsmarknaden för en vecka sedan. 2007 kollapsade den marknaden när stora investerare dumpade allt de hade. Svenska marketmakers ville stänga men riksbank/riksgälden sålde svenska statsobligationer och köpte sedan svenska bostadsobligationer.
  Amerikanska 10-års räntan har också dubblats senaste veckan. Otroliga rörelser är det helt klart. Men det ekonomiska systemet i Europa har haft problem länge. Titta bara på bankaktierna för Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, UniCredit, Bankia osv och jämför mot 2007. -95% för många av dessa sforbanker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nero

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, det står mer på Spiltans hemsida:

”…Problem att prissätta företagsobligationer på marknaden gör att Spiltan Fonder i samråd med Finansinspektionen beslutat att senarelägga försäljning och köp av fondandelar för fonderna Spiltan Högräntefond samt Spiltan Räntefond Sverige. …”

https://www.spiltanfonder.se/nyheter/senarelaggning-av-handel-i-fondandelar-i-spiltan-rantefond-sverige-och-spiltan-hograntefond-pga-ext

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Finansbranschen är precis som nätcasinona. Det är inte meningen att du ska vinna…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hade Spiltan inte stängt nu, så hade du definitivt varit en förlorare.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har hittills tagit nedgångarna på aktiemarknaderna med lugn då jag haft en riskprofil räntor/aktier som jag är nöjd med, samt använder fyra hinkars-principen. Det här känns dock som att det förändrar allt då det skakar mitt förtroende för att jag förstått det här med räntefonder rätt.

Har lagt säljordrar på de räntefonder som är öppna för handel och låter de pengarna ligga likvida tills jag förstått situationen på räntemarknaden och dessa fonders innehav bättre.

Överreagerar jag?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-20 klockan 10:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.