Räntefördelning vid bolån
Sök:

Räntefördelning vid bolån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ida

ställde för sedan frågan: Räntefördelning vid bolån

Hej,

Jag och min sambo äger vår lägenhet 50/50 och vår räntefördelning är 50/50.

Då har min sambo har en mycket högre inkomst än mig och kommer att behöva betala in en hel del i inkomstskatt, jag har för mig att det kan vara mer lönsamt att göra en ny räntefördelning så att hans andel blir 100%? (men fortfarande äga 50/50).

Jag tänkte om detta sätt gynnar oss att få ner marginalskatten, eller har det inget betydelse hur man delar del då görs avdraget på räntan oavsätt hur det är delat mellan oss/hur mycket vi tjänar?

Tack på förhand.

Ida

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om jag förstått det rätt så dras det bara av efter den korrekta skatten är uträknad. Så det påverkar inte marginalskatten. Jag kan ha fel.

Det är lätt att testa om det blir mer fördelaktigt om ni deklarerar på nätet. Då kan ni bara testa att fördela om och se hur mycket utbetalningarna förändras.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fram till 1991 var det viktigt att den som tjänade mest gjorde ränteavdragen. Nu gäller följande:

30 procents skatteeffekt på ränteavdrag upp till 100 000 kr i räntor, därefter 21 procent. Ränteavdrag har alltså sedan närmare 30 år inget med marginalskatteeffekter att göra.

Notera dock att det är fråga om ett avdrag, vilket gör att man måste betala skatt för att få nytta av det. Skulle en av låntagarna sakna inkomst och därmed inte betala skatt så skall den andra låntagaren göra räbteavdragen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tillägg: Har någon av er andra större inkomster av kapital är det väldigt fördelaktigt att omfördela räntekostnaden dit. Det går nämligen att kvitta dessa rakt av. Jag själv t.ex. kan dela ut aktieutdelning till mig själv utan skatt på grund av räntekostnaderna jag har.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack Erik! Det hade jag inte alls tänkt på!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Erik!

Nja, Detta är väl en sanning med modifikation. Du slipper visserligen skatt på din aktieutdelning, men din medlåntagare tappar ju samma belopp av skattereduktionen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du missar en detalj:

  Ränteavdraget innebär att 30% av den totala räntekostnaden kan dras av som skattereduktion på inkomstdeklarationen. Dras större belopp av än 100 000 kr gäller att reduktionen får ske med 21%. Något övre tak finns inte gällande belopp på ränteavdraget.

  Dvs: dels så är det bara 30% av räntekostnaden du får skattereduktion på, eller enbart 21% vid större belopp.

  Räntekostnaden däremot kan alltid kvittas 1:1 med inkomster av kapital oavsett belopp. Har du räntekostnader på 1 000 000kr och gör en aktieutdelning på 1 000 000kr så blir din skatt 0kr på den utdelningen. Därav anledningen till att jag nämnde ”större” belopp ovan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 2. Vit pil

  Jodå, jag kan skillnaden mellan 30 och 21 procent. Mitt svar gällde normalfallet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingvar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-13 klockan 19:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.