Räntesparande i eget företag
Sök:

Räntesparande i eget företag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av AdamL

ställde för sedan frågan: Räntesparande i eget företag

Jag har ett eget AB. Konsulttjänster, inga stora investeringar etc. Jag har låtit beslutade aktieutdelningar ligga kvar på företagets konton. Då kan jag få ränta på de pengar jag alltså lånar ut till företaget. I dagsläget får jag 2% ränta.

Nu funderar jag på vilken hink dessa pengar hör hemma i? Bufferthinken är redan fylld. Kan jag byta ut räntedelen i hink 2 eller 3 mot denna placering? Avkastningen är ju jämförbar. Kan jag exempelvis fylla mellanriskhinken med 60% i en Lysa100% och 40% i min AB-utlåning?

Risken att jag skulle förbruka pengarna i företaget är liten. Företaget behöver en del av pengarna för att täcka likviditetsbehov (långa betalningstider hos kunder mm). Övriga pengar kan företaget placera (KF etc). Hur ska jag ta hänsyn till risk i företagets placering vid val av hink och storlek på min placering?

Tacksam för tips hur jag kan tänka!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Adam!

Som du säger så behöver du pengarna till att upprätthålla en likviditet i bolaget, skulle därför inte räkna med detta i din privatekonomi.

En regel jag har för mig är att aldrig blanda ihop privatekonomin med bolag, visst är bolaget en egen juridisk person men tycker det är ett nyktert sätt att se det på!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar! Bra grundtanke att inte blanda ihop. Jag ser två alternativ:

  1 Ska jag strunta i att räkna in detta i någon av hinkarna? Då har jag en ”dold” tillgång…

  2 Kan det ligga i hink 3? Så länge bolaget är verksamt kanske likviditetsbehovet kvarstår, men övrigt som är ”vidareplacerat” i KF är ju tillgängligt (med en viss risk). När jag går i pension kommer bolaget inte ha likviditetsbehovet längre, så då bör jag kunna plocka ut pengarna. Kanske kan räkna det vidareplacerade kapitalet i alla fall?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AdamL
 2. Vit pil

  Tror du kan välja det lite som du vill.
  Men man skulle absolut kunna köra på alternativ två och räkna investerat kapital i bolaget som inte behövs som likviditet som en del av hink 3. Däremot så kan du inte räkna med det som 100% av kapitalet eftersom det ska beskattas lite innan pengarna ligger i dina händer!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Jag lägger det nog delvis i hink 3.

  Skatteeffekter är viktigt att tänka på. Skatteeffekter är viktigt att tänka på. Hoppas jag tänker rätt här: Den företagsägda KF schablonbeskattas (pengar som dras från kapitalet årligen). Avkastningen räknas som fritt eget kapital, dvs ingen skatteeffekt för företaget. Tar jag ut dem till mig privat, så är det ju redan beslutade aktieutdelningar. Och min privata skatt har jag redan betalat i samband med deklarationen (2 år efter inkomståret), oavsett var pengarna för tillfället är placerade. Alltså i princip skattefritt! OK – en stor avkastning måste nog leda till ytterligare aktieutdelning och därmed 20% skatt om det ska tas ut. Gissar att det var det du menade? Tänker högt här…

  En relaterad kommentar om skatteeffekter: I Jans artikel om fyra hinkar, föreslås att räkna in tjänstepension, premiepension etc. Då är det verkligen viktigt att ta hänsyn till den inkomstskatt som kommer dras då pensionerna betalas ut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AdamL
 4. Vit pil

  Precis den skatteeffekten jag tänkte på!

  Som du skriver då måste man verkligen tänka på skatteeffekten i sina olika pensionssparanden!

  Låter som att du har bra koll på vad du gör, kör på!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-22 klockan 00:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂