Räntetrippeln
Sök:

Räntetrippeln

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jörgen

ställde för sedan frågan: Räntetrippeln

Hej,

Funderar lite, Skulle räntetrippeln kunna vara ett alternativ att ha som kombinerad ”mellanriskhink” och målspar till lite större uppskjuten konsumtion, typ bil resor, tv med mera?

Min ursprungliga tanke var en lågriskportfölj 30/70 aktier/räntor men det kanske är säkrare med räntetrippeln?

vad tror ni om en ränteportfölj 50/50 spiltan Räntefond Sverige / Spiltan Högräntefond?

 

//Jörgen

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jörgen,

Tycker du kan tänka ungefär som regeln med att ha 10% aktier per år du kan avvara pengarna. Dvs tänker du att du ska köpa exempelvis bil om 3 år så kan ju en lågriskportfölj 30/70 vara bra som du tänker. Så kan man justera ned risken som tiden går.

Så det beror mkt på tidsperspektivet vilken risk jag tycker du ska våga ta. Skall du ha pengarna inom något år eller två hade jag nog satsat på räntor, skall du ha pengarna om säg 5 år så hade jag kört en 50/50 portfölj. Hoppas du är med på mitt resonemang,

//Tobias

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det man ska vara medveten om är att räntefonder som presterar hyfsat gärna innehåller företagsobligationer i olika former. Företagsobligationer är inte opåverkade av börsen ; går det dåligt för företagen går det ju dåligt för obligationerna.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag gillar ”10%-regeln” Alltså 10% aktier för varje år som du kan låta pengarna vara. I dagens läge hade jag lagt resterande del på ett sparkonto med insättningsgaranti och fria uttag t.ex. Collector som även ger viss ränta.

 

bil om 1 år (10% Globalfond, 90% Sparkonto)

bil om 3 år ( 30% Globalfond, 70% Sparkonto)

Glöm inte att ombalansera så att procentandelarna följer år som är kvar till köp.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-06 klockan 20:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.