Rätt balans branschmässigt och land?
Sök:

Rätt balans branschmässigt och land?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Urban

ställde för sedan frågan: Rätt balans branschmässigt och land?

Hej. Jag har suttit i två månader och placerat ungefär 500000kr i en hel del olika fonder och aktier på Avanza med 4% avkastning som resultat hittills. Sammanlagt 36 fonder med snittavgift på 0,99% Jag har en procentuell fördelning i portföljanalysen som jag tänkte bolla lite med er och samtidigt fråga hur ni skulle rekommendera att fördela branschmässigt och i olika länder. Min fördelning ser ut som följande:

Finans 19,38% Teknik 17,48% Industri 14,60% Sjukvård 9,77% Konsument Cyklisk 8,80% Kommunikation 8,57% Fastigheter 7,08% Konsument stabil 6,06% Råvaror 4,25% Allmännyttigt 1,52%

Sverige 38,98% USA 31,02% Asien tillväxt 6,32% Euroland 5,63% Asien 3,80% Europa exkl Euroland 3,14% Japan 2,11% Storbritannien 2,00% Kanada 1,63% Europa tillväxt 1,49%

Har ni någon eventuell fond som förslag på att balansera upp något som är helt galet i er analys =)

Tack för en superbra blogg.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Urban!

Har tyvärr inga åsikter vad de gäller branscher, så länge det är utspritt på iaf 7-8 olika branscher så hade jag varit nöjd.

Sedan tycker jag det låter som väääldigt mycket fonder med 36st?
Varför har du så många, vad tycker du att du får mer med alla dessa än att du kör några enstaka med en bred diversifiering?
Så jag tycker inte att du behöver fler fonder för att balansera upp, utan istället kanske banta ner?

Ganska mycket Sverige har du, försök att ligga mellan 20-25% brukar vara en bra och rimlig nivå.

Kolla gärna in portföljer som Jan har gjort, t.ex ”Globala Barnportföljen” där får du förslag på vilka fonder du kan ha för att få exponering mot olika delar av världen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Håller med Robin på denna. Hade det varit en aktieportfölj så hade det varit toppen med 20-50 innehav. Men 36 fonder är way to much och det finns garanterat många av dom som överlappar väldigt mycket. Fokusera på att skala ner till 5-8 fonder och välj noggrant ut dom istället och skala ner avgifterna är mitt råd.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Drojn

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-21 klockan 10:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.