Rätt fonder och fördeling för nybörjaren?
Sök:

Rätt fonder och fördeling för nybörjaren?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nybörjare

ställde för sedan frågan: Rätt fonder och fördeling för nybörjaren?

Hej och tack för en fantastisk blogg!Jag har just börjat spara i en variant av nybörjarportföljen på ett ISK-konto Swedbank och undrar om följande fördelning är bra, eller om jag skulle behöva göra några ändringar? Jag tänker mig en sparhorisont på minst 15 år. Jag tänker mig även att jag kommer omplacera räntefonderna till aktiefonder något när det blir läge. Jag kommer kunna spara minst 2000 kr i månaden, kanske mer över tid.

SPP obligationsfond 10%

Swedbank penningmarknadsfond 10%

Spiltan räntefond Sverige 10%

Swedbank Robur access mix 10%

SPP aktiefond global 20%

Swedbank Robur Access global 20%

Spiltan aktiefond invest 5%

Swedbank Robur access Asien 5%

SPP aktiefond Japan 5% (för jag gillar Japan :) )

SPP emerging markets 5% Buffertsparar även 2000 kr i månaden till Norwegian Spar (0,7% ränta)

 

Tack på förhand och med vänlig hälsning,

Nybörjaren

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du ska spara i minst 15 år så har du för mycket ränte/obligationsfonder i portföljen. Nu har du ca 35% vilket är för mycket för en såpass lång spartid. Annars ser portföljen ok ut. Jag förstår dock inte riktigt vitsen med att ha Robur Access mix, då du får samma effekt när du har aktiefonder och räntefonder i din portfölj.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-08 klockan 16:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.