Rätt fördelning med fonder
Sök:

Rätt fördelning med fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oscar

ställde för sedan frågan: Rätt fördelning med fonder

Hej! Jag är en student som planerar att spara ca 1000-2000kr i månaden och placera dessa pengar i indexfonder. Jag har efter en tids tänkande kommit fram till att följande fördelning skulle kunna vara bra:

– Länsförsäkringar Global index 60%

– Länsförsäkringar tillväxt indexnära 15%

– Swedbank acess asien 10%

– swedbank acess europa 10%

– RÄntefond 5%

Vad tycker du om den fördelningen? Skulle du ändra någonting? Jag är medveten om att jag har en relativt tung exponering mot tillväxt. Jag funderar lite över exponeringen mot sverige. Jag valde att köra swedbank acess europa istället för att bibehålla en liten exponering mot sverige, samtidigt är jag lite osäker kring den starka uppgången för svenska bolag senaste 5 åren. Jag tror personligen att vi kommer att se en svagare svensk börs som resultat av en avtagande högkonjuktur från 2018 och framåt. Därför har jag inte någon sverigefond.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

I Länsförsäkringarfonden har du redan mycket Europa, så den fonden hade jag skippat. TIllväxtfonden och Asienfonden har också många innehav som är samma, men det kanske du redan har koll på?

Jan förespråkar räntefonder i portföljen även på lång sikt för ett slags lugnt kan man säga. Resonemanget kan du läsa här:

Vad är bäst en 90/10-portfölj eller en 100/0-portfölj?

Gällande Sverige framöver så beror det väldigt mycket på hur lång tidshorisont du har? Med tanke på att du nu fördelat 95% aktier bör det vara väldigt lång horisont och i så fall så kan man  inkludera Sverige som, även om det snart skulle bli lågkonjunktur (vilket det brukar bli i Sverige när resten av Västvärlden också har det) så är tanken att man inte kan timea utan ligger med hela tiden. Är horisonten lång bör det ha återhämtat sig. Tanken med Sverigefonder är för att vi lever och konsumerar här, får vår lön i SEK men man kan absolut skippa Sverigefonder och köra globalt om man vill också.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har två alternativ.

  1. Bort med räntan. Kör 100% LF global indexnära (mitt förstaval).
  2. Ta bort räntan. Kör 85% LF global och 15% Access Asien eller LF tillväxt indexnära.

Jag ser inte att ränta på 5 % tillför något. Jag har baktestat en del kombinationer och själv haft liknande fördelning som du, men har gått över till 100% LF Global indexnära. Jag slipper ombalanseringen som man bör göra varje år.

Om det är ett långsiktigt bassparande på 10 år+, gå all-in i en global indexfond. LF är billigast och sen finns bl.a. SPP Aktiefond global. LF ökade mest när jag baktestade ett månadssparande om 2000 kr i drygt fyra år.

En annan fördel är att det går att justera sitt månadsbelopp upp och ner. Om du vill spara 5 % ränta måste du månadsspara minst 2000 kr om minsta köpbelopp är 100 kr.

Med en fond är det lätt att sätta in en eller ett par hundringar lite nu och då.

Jag kör allt mitt i 100% LF Global där det går. Har ett korttidssparande med pengar jag ska ha om 3-5 år och där kör jag 60% LF Global och 40% AMF Räntefond lång, men i övriga sparanden (inkl tjänste- och premiepension) bara en fond.

Hoppas du fick lite input. Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-27 klockan 03:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.