Rätt portfölj?
Sök:

Rätt portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av André

ställde för sedan frågan: Rätt portfölj?

Hej,

sparar långsiktigt på 10-15 års sikt. Inte till något särskilt, är beredd att ta lite risker men lagom liksom. Har nån slags vag önskan om att nå en miljon i kapital.

Jag månadssparar enligt den här fördelningen:

SPP Aktiefond Global: 30 procent

Länsförsäkringar Global indexnära: 30 procent

Spiltan Aktiefond invest: 15 procent

AMF Aktiefond Europa: 10 procent

AMF Räntefond Lång: 5 procent

Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära: 5 procent

Swedbank Robur acces Asien: 5 procent

Min fråga: ligger jag rätt i den här portföljen? Vad bör jag ändra? Räntefonden, meningslöst? Osv. Ge mig er bästa input.

Stort tack på förhand!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ser ut att vara bra fondval. Jag hade dock skippat Europafonden, det är ändå ca 20% Europa i en Globalfond :) Gällande räntefond på lång sikt så är det något som Jan rekommenderar varmt, läs om varför här:

Vad är bäst en 90/10-portfölj eller en 100/0-portfölj?

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att portföljen ser bra ut.

Man kan ha åsikter om den långa räntefondens vara eller icke vara, men även om den förlorar i värde när räntorna börjar gå upp, så behöver du förmodligen inte bekymra dig om detta då din spartid är 10-15 år. Sen har du ju rätt lite räntor i portföljen till att börja med. Känner du olust inför att ha en lång räntefond i portföljen kan du byta ut den mot en korträntefond som dock avkastar rätt lite och förmodas inte ge några spektakulära avkastningar den närmaste tiden. Men de går inte back lika mycket som långa räntor.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-28 klockan 08:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.