Rätt portfölj?
Sök:

Rätt portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alex

Den här artikeln publicerades 2017-08-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Rätt portfölj?

Hej, är nybörjare på fonder men försökt läsa här och på andra ställen. Min tanke är att ha en långsiktig portfölj, 10 år, och har nu följande fördelning på mitt månadssparande:

Spiltan Aktiefond investmentbolag: 40 procent
Avanza Zero: 25 procent
Länsförsäkringar Global indexnära: 15 procent
AMF räntefond Lång: 10 procent
AMF Aktiefond Europa: 10 procent

Vad tror ni? En rimlig portfölj? Något jag bör ändra på?

Tack på förhand!

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Även om den svenska börsen har gått utmärkt under många år, eller kanske just pg a det, tycker jag nog att du har alldeles för stor del svenska fonder.

Förhållandet borde nog snarare vara tvärtom, att du istället har 60-65% LF global indexnära och 15-20% svenska fonder. Avanza Zero är dessutom en väldigt smal fond och följer ett smalt börsindex som i sig innebär en förhöjd risk. Jag hade hellre satsat merparten på en bra svensk indexfond och Spiltan aktiefond invest. Kanske ha 5% i Avanza zero.

Sen kan du möjligen dela upp räntefonderna så att drygt hälften ligger i korta räntor.

Eller – ha mer räntor i portföljen just nu.

En sidonotis : Min personliga åsikt är att 10 år inte är speciellt långsiktigt i ”börstid” räknat så att säga. Börsoptimister har ju rätt när de säger att långsiktighet är mycket viktigt men detta måste också sättas i sitt sammanhang. Om jag började investera på börsen för 10 år sedan och någon sa till mig då att man ska tänka långsiktigt hade jag ju varit en vinnare idag. Men om någon säger till mig samma sak idag när jag börjar spara idag, så kommer jag förmodligen inte känna mig som en lika stor vinnare om 10 år (eftersom börsen har varit starkt uppgående de senaste åren och en uppgång kan är ju inte evig). Så man måste definitivt ställa sig frågan om 10 år verkligen är en lång sparhorisont givet dagens läge. Säg att en större krasch varar i ett par år och återhämtningen tar några år. Då kanske man inte alls har kunnat få en vettig avkastning alls när 10 års perioden går mot sitt slut.

Du kanske måste räkna med att öka din spartid med ytterligare ett halvt eller helt decennium.

~20 år, det är långsiktigt tycker jag. :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt utförliga svar John, uppskattar att du tog tid tiden.

  Så en rimligare fördelning menar du skulle kunna se ut så här:

  Spiltan Aktiefond investmentbolag: 10 procent
  Avanza Zero: 5 procent
  Länsförsäkringar Global indexnära: 60 procent
  Vilka räntefonder bör jag kika på för resterande del tycker du?

  Intressant också angående sparhorisonten, ska definitivt ha det i åtanke.

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
 2. Vit pil

  En 90/10-portfölj blir jobbigt att sitta med av händelse av större krig (Nordkorea vs USA) i närtid. Då finns det stor risk att du ligger back om 10 år. Med det sagt så är en 90/10-portfölj onödigt stor risk med sparhorisont på 10 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  S

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Alex, du verkar fattas allokering i ”likvid saldo”. Många verkar missa den suveräna negativa korrelation som likvid saldo erbjuder gentemot värdepapper av alla slag. När en börskrasch sker, oavsett hur liten eller stor den än kommer att bli, då erbjuder likvid allokering en möjlighet att sänka snittkursen på värdepappersinnehaven. Därmed har man även minskat den negativa tidshorisont som John (ovan) påpekar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag håller med om det mesta som skrivits ovan, men när det gäller risken för nedgångar är det positiva med månadssparande att man då kan köpa billigare fondandelar (och därmed fler).

Anseende Avanza Zero kontra en bredare indexfond får man komma ihåg att en bredare indexfond lite slarvigt uttryckt består till ungefär 75 % av Avanza Zero, så om de 30 största bolagen går dåligt drabbas den bredare fonden också hårt.

Och avseende det likvida medel så tillförs ju sådana varje månad, så det ser jag inget direkt behov av i ditt fall när det gäller långsiktigt sparande.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-10 klockan 21:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.