Rätt tid att starta fondspar nu när börsen sjunker?
Sök:

Rätt tid att starta fondspar nu när börsen sjunker?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anneli

ställde för sedan frågan: Rätt tid att starta fondspar nu när börsen sjunker?

Hej! Är nybörjare på detta och har fått upp ögonen för Lysa fondrobot. Nu rasar aktierna men tänker att det borde vara smart att börja nu?? Aktierna är ju billigare och kommer ju så småningom vända upp igen.
Ska sätta in ca 100.000 till att börja med. Tänker jag fel!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anneli!

Som du säger har aktiemarknaden gått ned betydande senaste veckan!
Men ingen vet om det försätter ned eller om det vänder nu så svårt att sia om det är läge att investera eller inte.

Däremot så ser jag alla tillfällen som ett bra tillfälle att börja spara, tiden i marknaden är det som till störst del ger en avkastning på lång sikt.
Finns ingen 10års period på svenskabörsen sedan 1940 där investerare har stått som förlorare, långsiktighet ger avkastning.

Om du inte har börjat med sparande än så tycker jag absolut att du ska börja!
Här har du två artiklar som jag tycker du ska läsa innan du börjar iaf.

”Kom igång med ditt sparande”
”Investera allt på en gång eller sprid ut”

Hoppas detta hjälper något!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Tittat på flera podd avsnitt för att försöka lära mig lite. För mig passar Lysa väldigt bra men avvaktar nog lite till innan jag startar upp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anneli
 2. Vit pil

  Hej Anneli,

  Se gärna morgondagens avsnitt om marknadstajming. Det bästa tillfället att börja spara var för 20 år sedan. Det näst bästa tillfället är oftast idag. 👍 Sedan behöver man inte börja med all-in utan man kan ta små steg in på marknaden i t.ex. en fondrobot.

  Hälsningar,
  Jan

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Det är alltid rätt tid att börja månadsspara. Börsen kan falla ned 20% till. Ingen vet detta. Långsiktigt ska man inte bry sig om kortsiktigt brus på börsen. 120 tusen gick jag back varje dag senaste 4 dagar. Det är något man får vänja sig om man ska bli långsiktig vinnare på börsen. Lycka till och kör igång.

Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Mycket bra och uppskattat svar från dig @Jack,
  Det inger förtroende när vissa ”vågar” presentera sig som tillfälliga förlorare (dock enbart förlust om man säljer) men det sätter perspektiv hos de med mindre pengar att mentaliteten är samma och att % fungerar lika oavsett belopp.

  Tips: Räkna inte kronor när det är jobbigt på börsen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Tack Jack för respons! Jag förstår det där med långsiktighet o tror jag kommer fixa att inte ”följa” utvecklingen för noga o därmed bli orolig. Om jag redan haft ett konto och mån.sparat hade jag absolut inte ändrat något. Funderingen ligger mer i att när man såhär i uppstarten ska sätta in en större summa kanske gör rätt i att invänta ytterligare sänkning. I alla fall vänta så länge det uppenbart faller mer.
  Anneli

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anneli
 3. Vit pil

  Jag har empati med dig Jack. Jag har handen på hjärtat inte loggat in på vårt Lysa-konto men uppskattningsvis borde våra förluster ligga i samma härad. Kanske därför jag inte loggat in för då kan jag låtsas att det inte hänt… 😁🤦‍♂️

  Tricket är ju som vanligt att inte räkna i kronor, framförallt inte jämföra det med ”vanliga kronor” utan att jämföra mot index. Där jag tror och hoppas att de flesta läsare borde ligger betydligt bättre än index i totalen.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-29 klockan 13:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.