Rättvis fördelning där en arbetslös, den andra jobbar
Sök:

Rättvis fördelning där en arbetslös, den andra jobbar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Chris

ställde för sedan frågan: Rättvis fördelning där en arbetslös, den andra jobbar

Hej!

Vi har varit gifta i 17 år och en av oss är arbetslös sedan i januari och en av oss jobbar heltid och har fast inkomst. Den som jobbar går till jobbet varje dag (jobbar ibland hemifrån).

Vi har alltid delat lika vad gäller vardagsekonomin oavsett hur mycket vi har tjänat. Varje månad slår vi ihop våra inkomster i en pott, betalar alla räkningar och sätter in på vårt gemensamma sparkonto och i slutändan får vi en pott pengar var (mellan 2000 – 4000 kr var) som vi får spendera på vad vi vill. Nöjen, klädinköp, frisörbesök, smink osv.
Historiskt sett har vi aldrig tagit hänsyn till om någon varit arbetslös utan pengar från A-kassan och inkomstförsäkring har räknats som vilken inkomst som helst.

Det jag vill ha hjälp med och era åsikter om är den här potten som blir kvar när alla räkningar är betalda. Ska den verkligen vara lika stor för båda parter när en jobbar och en är arbetslös?

Jag vill mena att den som jobbar har fler omkostnader så som klädinköp, förbrukningsvaror, restaurangbesök osv. Medan den som ”går hemma” inte har samma omkostnader och kanske samma behov av att köpa tex nya kläder. Den som är arbetslös är lite mer försiktig och sparsam med sina pengar och känner inte samma behov att gå ut på restaurang med vänner.

De senaste månaderna har det blivit så att den av oss som jobbar har 0 kr kvar av sin pott och den som är arbetslös har lagt sin pott på hög och kunnat spara sin del ”privata pengar” vilket resulterat i många många tusenlappar på kontot.

Vill höra er åsikt och om hur ni ser att den privata potten ska fördelas?

Den arbetslöse har inte längre någon inkomstförsäkring och netto inkomsten från A-kassan ligger på ca 13 000 kr/månad.
Den som arbetar har en inkomst på ca 33000 kr netto.

Mvh

/en som behöver råd och hjälp hur hen ska framföra detta utan att såra den som är arbetslös

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Chris,

Alltid svårt med frågor angående uppdelning av pengar inom ett förhållande, mycket som spelar in.

Finns många aspekter på detta, en skulle kunna vara att den som är arbetslös behöver pengarna för att sysselsätta sig när den inte har ett jobb att gå till, märkte det när jag själv var permitterad att det gick otroligt mycket mer pengar än när jag jobbade heltid, men så verkar det inte vara i erat fall.

Den som är arbetslös och går hemma lär isåfall ta större ansvar i hemmet och på så sätt inte hinner denne spendera sina pengar då sysslor hemma sker istället, ska då detta ”straffa” en arbetslös för att man tar hand om hemmet lite extra och inte behöver spendera ”sina” pengar.

Det jag tror man får ta upp som en fråga för sig själv är: ”Behöver jag mer pengar än vad jag hade tidigare när vi båda jobbade?”
Du hade en levnadsstandard som fungerade för dig, men nu när det finns pengar över för den andra så vill man själv ha mer.
Hur hade du resonerat om den andre parten jobbade och hade alla pengar över som hen la på hög?

Ni har gått in i ett äktenskap och det har fungerat som ni har haft det i 17 år, själv ser jag ingen anledning på att riva upp ett fungerade koncept bara för att den andra inte hittar ett nytt jobb, försök istället att vara stöttande och hjälpa till i processen för att hitta jobb eller för att hitta aktiviteter som hen kan sysselsätta sig med.
Tillslut så kommer ni vara tillbaka där ni var innan och detta är ett minne blott!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  17 år äktenskap Vs 10 månaders arbetslös – Vad är utmaning!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med R W ovan i mycket.

Är du all-in i äktenskapet, är hen det? Vad är rättvisa? Hur är du uppfostrad med rättvisa och vilka känslor finns inbegripet i rättvisa för dig. Du utmanas nu i dina tankesätt och inre förändring och retrospektion föregår yttre förändring. Vad behöver du titta på hos dig själv ? Vad är generositet och kärlek i detta sammanhang. Du är äldre och visare nu än när koncepten grundlades hos dig.

Om er kommunikation inte är tillfullo öppen och du inte kan ta upp saker utan att hen blir sårad så låter det som du har erfarit denna situation tidigare och att det på något sätt ledde till någon form av drama och att du vill undvika detta igen. Om du upplever att du självcensurerar innebär det att hen inte får rätt signaler för egen utveckling. Tillit till att ens partner vill ens eget bästa är essentiell i ett förhållande. Drama, aggression och flykt från kritik som är grundad i välvilja är något som hen behöver titta på.

Jag tycker skriven text är lite dimensionslös så vänligen läs med välvilja!

 

I nöd och lust Coccos

Kommentera

svarade på frågan för sedan

R W angående

”Det jag tror man får ta upp som en fråga för sig själv är: ”Behöver jag mer pengar än vad jag hade tidigare när vi båda jobbade?”
Du hade en levnadsstandard som fungerade för dig, men nu när det finns pengar över för den andra så vill man själv ha mer.”

När en jobbar och den andra inte gör det så betyder det att den gemensamma potten minskar och därmed så har den som jobbar mindre pengar än vad den hade tidigare, och den som inte gör det. Så därav ”Behöver jag lika mycket pengar än när vi båda jobbade?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Visst, så kan absolut fallet vara, det vet vi däremot inte säkert om hur det ser ut i detta fallet.
  Men om vi antar att så är fallet så blir potten lite mindre och båda har mindre pengar att röra sig med.

  Varför ska då den ena parten få leva vidare som om inget har hänt i deras ekonomiska sits medans den andra står utan pengar och blir hemmasittande utan att ha något att röra sig med.
  Den tiden jag har varit arbetslös i mitt liv så har det varit sjukt mycket värre än att jobba och ha mindre pengar att röra sig med, att söka jobb och underhålla sig själv som arbetslös utan att bli deprimerad är en bedrift i sig, vi människor vill känna oss sedda och behövda, något man kanske inte gör som arbetslös.

  Ser iaf ingen anledning till att man ska fördela pengarna olikt mot hur man har gjort tidigare bara för att en har varit arbetslös i 10 månader av deras 17 åriga äktenskap.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-18 klockan 14:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.