Rättvist barnsparande i efterhand?
Sök:

Rättvist barnsparande i efterhand?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Rättvist barnsparande i efterhand?

Hej! Vi har tre barn som är 12, 10 och 6 år gamla. Har sedan de föddes sparat (både vi föräldrar och andra släktingar) på fondkonton i barnens namn. Efter att ha läst på skulle jag hellre velat spara på rekommenderat sätt i KF med alla tre barn som förmånstagare. Idealiskt skulle man då vilja sälja alla deras fonder och föra över kapitalet på en KF i mitt eller min mans namn med barnen som förmånstagare. Inser problemet då jag läst att det är olagligt. Finns det något sätt som gör detta möjligt, t ex om vi båda samtycker? Finns det något annat tips hur vi bäst gör det rättvist ifall detta inte går?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om ni båda samtycker gå det så klart bra, om ”ni båda” då naturligtvis är du och barnet. Eller egentligen så hade det ju egentligen räckt om barnet samtycker. För det är barnets pengar i detta fall tolkar jag det som. Och barnet kan inte samtycka till detta innan det är 18 år. Om gåvoskatten inte hinner införas tills dess så kan det 18-åriga barnet välja att ge dig en gåva med rätt belopp som du sedan kan ge de andra barnen eller sätta in på en KF.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Camilla!

Är osäker, men har för mig att det ska gå att plocka ut pengarna eftersom ni är förmyndare och barnet inte är över en viss ålder, läs gärna lite på denna länken där det står om just detta.

Men fråga annars banken om hur ni kan göra, dom hjälper säkert gärna till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.