Råvarufond
Sök:

Råvarufond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

Den här artikeln publicerades 2017-08-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Råvarufond

Hej Rika Tillsammans,

Vad tycker du om Handelsbankens Råvarufond?

Den har ju inte direkt gått bra senaste tiden, men den verkar ha den lägsta förvaltningningsavgiften i sin kategori och verkar vara en typ av indexfond?

Hade du rekommenderaderat den om man vill ha råvaror (utöver guld) i sin portfölj, eller hade du rekommenderat en ETF, och i så fall vilken?

Vänlig hälsning,

Fredrik

 

 

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bumpar den här frågan då jag sitter med samma fundering. Handelsbanken Råvarufond håller ungefär:

 • 17% brent crude oil
 • 15% gasoil
 • 10% gasoline
 • 10% power
 • 9% copper
 • 8% gold
 • 8% aluminium
 • + ~20% spritt över boskap, vete, kaffebönor, sojabönor etc.

 

Den kostar 0.70% (dyrt!) och har verkligen inte presterat (~ -18% på 7 år). Men den verkar relativt oberoende av aktiemarknaden i övrigt, så min tanke är att den kanske är ett enkelt sätt att få lite riskspridning i portföljen?

 • är den ett rimligt substitut för \”äkta\” råvaror i en portfölj?
 • är råvaror ett meningsfullt extra ben att balansera portföljen på?

Tack!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack, vart finns den informationen? Har alltid undrat hur stor del det är då jag helst vill ha en bra råvarufond utan guld. (vill köpa det separat.) Men om jag vet hur många % fonden har i guld kan jag ta bort den summan. Vill bara dubbelkolla så att det stämmer och ifall de kanske ändrar procenten emellanåt. Vet du något om detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Några bra ETF:er (läs prospektet före!)

GLD (guld)

SLV (silver)

iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust ETF (mestadels olja)

Råvaror har i regel låg korrelation med börsen och är ett utmärkt komplement till en allvädersportfölj (antalet olika ben samt fördelning sinsemellan väljer du själv), en så kallad quattro stagioni ;)

Inte helt fel att ha guld/silver (dvs ädelmetaller) heller utöver råvaror, index/aktier, räntor och skog/fastigheter.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man kanske inte ska skylla på indexfonden (=budbäraren), utan det är råvaror i största allmänhet som har haft en bedrövlig utveckling ända sedan 1980. EFN hade ett intressant inslag härom dagen om råvaror. Rekommenderas!

https://www.efn.se/bors-finans/efn-ravaror-1-nov-2017/

Handelsbankens råvarufond, som följer SHB Commodity Index Excess Return, har vad jag förstått ändå presterat märkbart bättre än andra råvaruindex.

Torbjörn Iwarson, förvaltare på Skandia, visar i programmet att en portfölj där man bytt ut en del av obligationerna mot värdepapper som följer Handelsbankens eller SEBs råvaruindex faktiskt har presterat bättre än en utan, trots att råvaror gått så kasst i den långa loppet. Denna magi beror på rebalanseringsvinster.

Än en gång en påminnelse om hur viktigt det kan vara att rebalansera sin portfölj.

Ett alternativ till Handelsbankens råvarufond är SEB Commodity Index R SEK. Den fonden har ännu högre förvaltningsavgift (0,95 % ), men presterar tidvis något bättre än Handelsbankens råvarufond, och tidvis något sämre.

Den svenska ETF:en XACT Råvaror (XACT Ravaror på Avanza) har samma förvaltningsavgift som Handelsbankens råvarufond, men det tillkommer förstås ett litet courtage. Kursutvecklingen tycks vara närmast identisk med Handelsbankens råvarufond, men det kan ju trots courtaget finnas särskilda skäl till att man väljer att äga råvaruindexet som en ETF istället för en vanlig fond.

Slutligen en lite reservation: I händelse av att man tycker EFN:s inslag om råvaror var väldigt inspirerande, och man överväger att investera i Handelsbankens råvarufond, ska man ha i åtanke att EFN är ett helägt dotterbolag till Handelsbanken. Detta ska i sig inte ses som någon avrådan, men det skadar inte att tänka på vem budbäraren är.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag håller på att sätta ihop en lite defensivare och väl differentierad portfölj bestående av räntor, aktier och reala tillgångar(råvaror, skog, fastigheter, guld och infrastruktur).

Jag behöver hjälp med råvarordelen.

I råvarordelen har jag Handelsbankens Råvarufond men skulle vilja komplettera med två ETF:er från Nordnets ETF-lista.

Alla olika råvaroindex gör mig förvirrad. Tips på två fonder från listan emottages tacksamt.

https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor?sortField=name&sortOrder=asc&fundType=COMMODITY

 

Willy

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nån som är lite klokare än mig får gärna kommentera detta.

Jag hade tidigare några procent råvaror i portföljen för att diversifiera men har skippat det nu för jag tycker ämnet är för komplext. Min uppfattning av råvarufonder är att det är ganska märkligt koncept eftersom att de individuella råvarorna utvecklas olika och har samband som motverkar varandra. T ex råvara1 sjunker på grund av att råvara2 stiger.

Så vad är egentligen slutprodukten av en stor blandning råvaror, nåt slags inflationsskydd?

Eller nånslags tro på att jordens samlade resurser håller på att ta slut? Men glöm inte bort att det görs tekniska framsteg som gör att man kan framställa råvarorna billigare.

Jag tror att om man ska spekulera i detta så ska man hitta ett fåtal råvaror, t ex olja, vete och guld/silver och försöka fokusera på dem istället för att köpa på sig ett paket.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Politiska omständigheter kan påverka råvarors priser ganska mycket. Ibland skojar man råvaror är ”shelter” när krig/politisk ostabil sker någonstans i världen. USA och Kina är de två länderna som har höga efterfrågan på råvaror. Kinesiska har köpt upp många gruvor utomlands för att tillfredsställa egna behov. Kina spelar en riktig roll i den råvaror marknaden. Det kan vara kul om man vill satsa på hög risk investeringen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Funderar också på att inkludera Handelsbanken Råvarufond, 5% av portföljen. Vad står SEK, NOK resp EUR i fondnamnet?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-14 klockan 00:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.