Realräntefonder
Sök:

Realräntefonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christina Wiklund

ställde för sedan frågan: Realräntefonder

Hej!

Jonas Lindmark har i Morningstars sista nyhetsbrev sågat realräntefonder totalt och menar att man förlorar 18% av sparandet de kommande 10 åren genom att investera i realräntefonder. Se länk nedan.  https://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=varning-realrantefonder-statspapper

Vad är din åsikt om detta? Realräntefonder (Handelsbanken och Blackrock) ligger ju som en del i förslagen i RikaTillsammansportföljen tillsammans med guld.

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jonas brukar vara vettig och är en av få finansprofiler som inte har någon anledning att fara med osanning. Hans resonemang stämmer, och det är utmaningen med att köpa obligationer som utges av svenska staten. Det finns globala realobligationsfonder som alternativ, t.ex. Danske Invest Globala Realräntor SEK h.

Man kan dock fråga sig varför man skulle skydda sig mot oväntad inflation som sker i länder man inte bor i …

Om det är just oväntad inflation du vill skydda dig mot genom realobligationsfonden så finns dock andra alternativ t.ex. råvarufonder (även om det är lite av ett annat ”djur”).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hmmm kanske dumt att ha realräntefonder i sin rikatillsammansportfölj i så fall om det är en garanterad förlust?

Ska man plocka bort följande:

(1): Blackrock iShares Global inflation linked govt bond ucits etf usd (acc)

(2): Handelsbanken Realräntefond

Har ju själv funderat på om det är bra att ha t.ex amerikanska obligationsfonder med durationer på 30 år när korta räntefonder ger mer i princip.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hela premisen med Rikatillsammans portföljen är att få något som är bra i alla lägen. Detta betyder också att du alltid har något som är dåligt i alla lägen.

Hela premisen med att inte veta vad som kommer hända. Det är inte hugget i sten att realräntor kommer gå dåligt i framtiden. De är bara vad alla tror och ingen naturlag. Vem säger att vi inte kan ha -10% reporänta om 2 år? Ekonomi är något människan hittat på.

Oavsett detta så är de så att om vi väljer all weather portfolio så måste vi ha motsatserna till varandra för att den ska fungera i alla väder.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-15 klockan 23:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.