Reavinskatt eller bolån?
Sök:

Reavinskatt eller bolån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Max

ställde för sedan frågan: Reavinskatt eller bolån?

Hej allihopa,
Sedan ett tag har jag en fråga som jag hittar inte svar till. Vi ska flytta större nästa år och undrar med tanke på rykte kring förslag för avskaffande totalt eller delvis av reavinstskatt om det blir smartare:
1. att inte betala hela reavinskatten när jag säljer min nuvarande lägenhet men skjuta ihop så mycket så möjligt enligt lagen och betala räntan till staten i väntan att de ska beslutas om nya regler för reavinstskatt, eller
2. betala så mycket reavinstskatt så möjligt och ta ut en större bolån för att tacka den och betala ränta på den med risken att reavinskatt senare ska slopas, åtminstone delvis, och inte retroaktiv och förlora på den sidan?
Hoppas någon expert här kan ge bra råd eller hänvisa mig till en annan blogg/websida eller någon institution/ombud osv som kan hjälpa?
tack alla!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svaret är enkelt: Det spelar om ingen roll hur du gör. Gör du en reavinst 2017, deklarerar du den 2018 och sedan fastställs  din skatt samma år.

Skatten blir densamma, oavsett  om du väljer att söka uppskov, eller om du väljer att betala med en gång.

Det skulle strida mot alla tänkbara skatterättsliga principer om man inte behandlade alla lika dant. Det vore dessutom politiskt helt omöjligt för en regering att ge de som begärt uppskov en fördel, jämfört med den som betalar in sin skatt.

Om det nu, mot all förmodan (chansen är lika stor som ett blixtnedslag) bli en retroaktiv skattelindring, så lär de som betalar in sin skatt på pengarna i betalda på sitt skattekonto.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Nestor du menar att om jag får uppskov nu, mina skatter på reavinst kommer att fastställas och jag kommer att betala samma siffra i framtiden även om reavinkskatt ska slopas? och så bara de som gör en reavinst när lagändring kommer i kraft ska påverkas (jag tror inte heller på retroaktiv)? om det är så då borde vara billigare att ta ut större bolån för att betala reavinstskatt, eller hur?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Max

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-08 klockan 15:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.