Rebalansera inom gruppen aktier
Sök:

Rebalansera inom gruppen aktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fabian

ställde för sedan frågan: Rebalansera inom gruppen aktier

HEJ

När ombalanserar ni inom gruppen aktier?

När glidning av X % uppstår, eller oavsett vad max 1 gång per år?

 

Är det ok att låta mindre fonder glida mer?

tex +5%-enheter av 10% = +50% (15/10) och +5%-enheter av 30% = +16% (35/30)

 

Hoppas ni förstår vad jag menar!

 

Mitt ratio global/sverige tex är i dagsläget flyttat +2%-enheter till fördel för Svenska aktier, fortsätter kronan stärkas mot dollarn kanske det om några månader börjar bli dags att sälja av lite Sverige och köpa tillbaka global?

Eller är det mer fördelaktigt att bara vänta tills den årliga ombalanseringen och sk. ”låta vinnarna löpa”?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur mycket man låter sina mindre innehav glida tycker jag beror på vad det är, och vad den långsiktiga planen är. Kanske man inte vill ta för mycket risk med en viss fond, eller kanske den har hög avgift. Om det är en aktiefond som plötsligt ökar mycket men också kostar mycket så kan det vara läge för en extra ombalansering. Det har jag gjort några gånger med ett par dyra aktiefonder som periodvis har ökat väldigt mycket. Jag har sett vinsterna från dem som ”grädde på moset”, det vill säga jag har sålt av lite för att både ombalansera och ta ut lite till konsumtion, istället för att låta hela innehavet vara orört. Men det är min grej, det beror på vad du vill göra med pengarna.

Det där med valutakurserna är väldigt knepigt, jag skulle inte försöka tajma det. I mina ögon så är årlig ombalansering och att låta vinnarna löpa mellan ombalanseringarna en bra strategi. Eventuellt är en gång om året för sällan, en gång i halvåret funkar också.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En gång per år med extra ombalansering vid kraftiga svängningar är min rekommendation…

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-28 klockan 10:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.