Recession - inflation
Sök:

Recession – inflation

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av VLX

ställde för sedan frågan: Recession – inflation

Många tror att nästa recession kommer att bli inflationär. Vad betyder det för vanliga människor (bolåner, fastighetpriser, löner, besparingar …) och vad kan man göra att skyda sig?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Så klart är det ju ren spekulation; men givet att du var säker på att det snart skulle bli kraftig inflation, vad du då kan göra:

 • Ta stora lån med ränta understigande inflationen
 • Lås räntan så länge du tror att inflationen kommer vara stor
 • köp något realt som är bra på att bevara värdet (bostad, guld, etc.)
 • Vänta tills när inflationen är klar och ditt lån låses upp
 • sälj det du köpte ovan, till ett värde långt över inköpspris i och med inflationen och betala av hela lånet och behåll mellanskillnaden = din vinst på inflationen

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kanske rätt i och för sig, men vad händer om inflationen inte kommer och du skulle bli sjuk eller förlorar ditt jobb? En hög belåning vid inflation är visserligen bra, men en hög personlig risknivå är inte att leka med.

  Det bästa sättet är att försöka få ett bra och säkert jobb, där löneökningarna håller jämna steg med inflationen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Det var inte en rekommendation att agera som ovan, utan mer ett hypotetiskt svar på en hypotetisk fråga.
  Det är naturligtvis inte bra att göra som ovan, för precis som du säger så kanske det inte alls blir inflation.

  Precis som att det inte är bra att blanka aktier som går upp. Det är oerhört riskfyllt och du kan bli skuldsatt för livet (precis som ovan) men att blanka aktier är ändå svaret på ”hur skyddar jag värdet vid stora börsnedgångar”.

  Vi får alltså hoppas att det var mer av en hypotetisk fråga om hur man principiellt skulle gå tillväga, ”givet att man på förhand kan förutspå hög inflation” samt ”allt annat lika”, och inte vad någon faktiskt skulle gå all in på att göra i verkligheten. Det faller ju i praktiken på orimligheten att man ensam kan förutspå detta; för om marknaden kan se det komma är det redan (rent teoretiskt) inprisat både i vad reala tillgångar kostar, och vilka lån som är möjliga att få framförallt gällande låsta räntor.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En globalfond och lite guld borde göra susen tycker jag. Eller?

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-13 klockan 10:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.